Fremragende 4,8
Hjem » Første Tigerspring - Sanserne
25/05-22

Første Tigerspring - Sanserne

Når baby er 4-5 uger gammel, sker det første store Udviklingsspring. Velkommen til sansningernes verden!

Tigerspring

Baby mærker store forandringer ved det første tigerspring. Nogle af dem sker inden i dem selv, fordi deres indre organer og stofskifte udvikler sig. Andre sker udvendigt, fordi babys sanseudviklingen har taget et drastisk spring fremad. Barnets bevidsthed har pludseligt udvidet sig og sanserne er mere følsomme.

Figuren ovenfor viser en tidslinje opdelt i uger. Det første tigerspring forekommer som regel i barnets femte leveuge. Sol og skyer repræsenterer hhv. de såkaldte solrige og stormfulde perioder i babys humør. 

Udviklingen

Babys sanser er i fuld flor, og de er derfor i stand til at opfatte flere ting fra sin omverden. Selvom alting er det samme som før, vil det hele være forandret for barnet. Alt føles, lyder, lugter og smager anderledes nu.

Vidste du at ved første tigerspring:

  • Jo stærkere farver og kontraster ting har, jo mere optaget bliver baby af dem.
  • Baby smiler for første gang.
  • Baby kigger på ting i længere tid, men kan kun fokusere på ting, som er inden for 30 cm afstand.
  • Mange forskellige lyde fascinerer baby. Både summen, raslen og mange flere.
  • Baby får tårer i øjnene for første gang.
  • De nyudviklede sanser kan blive overstimulerede. Følg babys reaktioner og stop, når du fornemmer, at det bliver for meget for dem.

For nogle babyer kan få eller flere elementer af udviklingen være en sjov forandring, og de nyder måske deres nye evner. For andre kan det være stressende og en kæmpe omvæltning, som gør dem urolige og bange. Alle babyers sanser gennemgår den samme hurtige vækst. Dog kan der være forskel på, om baby er fascinerede af alt de oplever, eller om baby har en favoritsans og eksempelvis drages af lyde eller foretrækker berøring.

Det trækker op til storm

Alt dette er en overvældende omgang for det lille barn, som ikke kan forstå hvad der sker. Derfor kan man som forælder forvente en stormfuld periode hos baby omkring den femte uge. 

I løbet af ‘stormen’ vil baby være mere omklamrende og opmærksomhedssøgende. Baby er ikke i stand til at fortælle, hvad der er galt, så derfor beder de om hjælp gennem skrig og skrål.

Denne periode kan, ifølge eksperterne bag bogen Vidunderlige Uger, vare fra en enkelt dag og helt op til en uge.

Lindring:
Tæt fysisk kontakt med mor er den bedste kur. Bær eventuelt barnet i en slynge, når du laver mad eller gør rent og sid med barnet, imens du læser eller ser tv.
For baby er der intet bedre end at bliver nusset og båret af mor. Denne tryghed (også især ved amning) får baby til at falde til ro, fordi de er, hvor de allerhelst vil være 🤍 Mange babyer elsker også at blive svøbt, fordi det skaber tryghed. Se vores udvalg af de smukke svøb fra Mushie.

Gode aktiviteter i første tigerspring:
  • Vis din baby stærke farver og kontraster samt stribede og kantede former, når I bevæger jer rundt. Giv baby tid til at kigge ordentligt på dét, der optager ham eller hende. Uroen fra Manhattan Toy har 10 udskiftlige grafikkort med kontraster og masser af farver, der stimulerer babys syn. Regnbuen fra Dëna er også rigtig god til at stimulere babys visuelle sans, fordi den har stærke, klare farver.
  • Placér dit ansigt tæt på din babys ansigt. Din baby elsker at kigge på ansigter og kan også godt lide at høre genkendelige stemmer. Tal til din baby og giv han eller hende plads til at "svare" - det kaldes turtagning.
  • Brug en rangle med lyd og kontraster til at stimulere babys høre- og synssans. Giv barnet tid til at undersøge ranglen grundigt med øjnene. Lamaze laver fantastiske rangler med stærke farver, kontraster, raslelyde og knitrelyde, der alt sammen stimulerer babys sanser.
  • Masser af berøring og massage vil have en positiv og beroligende effekt på dit barn, fordi følesansen stimuleres. Brug et sansetørklæde til stimulerende og beroligende sanselege, eller giv din baby blid massage med en bObles bold eller sansebolde med forskellige strukturer.
Det næste tigerspring

I babys 8. uge vil han eller hun ramme det næste store udviklingsspring. Dette spring kaldes 'En verden af mønstre'.

Her kan du se en oversigt over alle 10 tigerspring, hvornår de forekommer og hvilken udvikling de fører med sig.

Læs mere om alle 10 tigerspring i Vidunderlige Uger af Hetty van de Rijt en Frans X Plooij.

Skriv en kommentar til indlægget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Del indlæg:

BLIV MEDLEM

.. Og få månedlige legetøjskasser udviklet i samarbejde med vores eksperter
SE LEGETØJSKASSERNE

Hver måned udskiftes dit legetøj

*OBS - Manglende returnering af legetøjskassen bliver anset som et ønske om at beholde produkterne og købe dem fri. Vi fakturerer derfor det oplyste beløb for produkterne.

Returret – Shop

Du har returret på nye varer købt i shoppen hos Dearbaby. Fortrydelse skal anmeldes til Dearbaby pr. mail på info@dearbaby.dk senest 14 dage efter købet.
Ligeledes skal varen sendes retur til Dearbaby senest 14 dage efter købet. Varen skal være i original emballage og må ikke have tegn på slid, skader, pletter eller udefrakommende lugte. Du betaler selv returomkostninger.

Der er ingen returret på brugte varer købt i shoppen. Har du fortrudt dit køb skal du kontakte Dearbaby pr. mail senest 3 dage efter modtagelsen af varen, hvorefter du kan ombytte til en anden vare i shoppen. Du betaler selv returomkostninger.

Vi hjælper gerne med en returlabel til fortrudt køb af nye og brugte varer og sender den til din mail. Prisen for en returlabel er 39 kr. Varen sendes direkte til:
Dearbaby Aps
Constancevej 9,
9000 Aalborg

Vi anbefaler at du bruger vores returlabel, da pakken er forsikret, der er track & trace på og hurtig levering. Vær opmærksom på, at du skal indlevere ved samme distributør, som du har modtaget gennem. Indleveres pakken forkert dækker forsikringen ikke, og Dearbaby kan ikke holdes til ansvar for returneringen.
Hvis du selv vælger distributør, skal du være opmærksom på følgende: Pakken skal sendes direkte til vores adresse, og der må ikke vælges pakkeboks eller posthus.

Levering og returnering

linkcross