Fremragende 4,8
Hjem » Hysteri eller mangel på selvkontrol
08/09-22

Hysteri eller mangel på selvkontrol

"Når vi ikke vil anerkende børns følelser og frustrationer og kalder det hysteri eller skaberi, så får vi problemer" _ Rikke Winkler

Kendskab til barnets “mentale kapacitet” har en væsentlig betydning for vores evne til at justere egne handlinger overfor barnet - især i de svære situationer. Når vi handler overfor vores børn, er det derfor vigtigt, at vi ser hele barnet og ikke kun adfærden. Vores ekspert Rikke Winkler forklarer, hvorfor vi skal rumme vores børns vredesudbrud og undgå at italesætte adfærden som hysteri. 

“Når vi vil stoppe følelser, så får vi problemer. For følelser lader sig ikke sådan lige stoppe. Følelser lader sig derimod opløse, når de bliver set, når de bliver respekteret og anerkendt.

Men det betyder ikke, at børn skal have lov til at opføre sig, som de vil, forklarer Rikke. Hun beskriver det således, at ‘følelser skal ses,’ men at det sagtens kan være en ‘opførsel der skal stoppes’, og at de to ting nemt bliver blandet sammen. 

“Vi ser et barn, der skriger, fordi iPaden lukkes, og vi tænker den opførsel, vil vi ikke have. Hvis vi kan se de frustrationer og de følelser og f.eks sige ”ja, du ville så gerne se mere”. Men stadig ikke giver lov, så har vi vist forståelse for vores barns ønske, set hendes frustration, holdt fast og dermed sagt nej med et ja.” - Hvis hun så slår helt vildt ud på iPaden i frustration, så kan vi standse den opførsel. “

Vores forventninger til børns selvkontrol skal modsvare dét, de er i stand til

“..børn har en god undskyldning. De er nemlig umodne. Og deres regulerende system er ”under construction”. Derfor vælter deres følelser ud.” 

De mindste børns selvregulering er stadig under konstruktion, som Rikke forklarer det. Vi kan med andre ord ikke forvente, at de kan behovsudsætte eller konsekvensberegne på samme måde som de lidt ældre børn. Derfor er det vigtigt, at vi som forældre ikke tillægger dem nogle egenskaber, som de ikke har forudsætninger for at kunne mestre. Behovsudsættelse og selvkontrol er ikke medfødt, men mentale egenskaber der skal " trænes" op. De små børn er nemlig meget styret af deres behov og lyster, og det kan sommetider tolkes som ulydighed. Men det skyldes, at de ikke kan styre deres impulser endnu, så derfor er det eksempelvis ikke nemt for dem at lade være med at se Ipad, hvis det er dét, som de virkelig har lyst til lige nu.

Børn under 3 år har altid en grund til deres oprørske adfærd, og når vi italesætter adfærden som skaberi eller hysterisk, siger vi samtidig, at deres følelser er forkerte. Hvad gør det ved barnet, som endnu ikke har lært at udtrykke sig anderledes? - Barnet føler sig højst sandsynligt forkert. Vi afviser dem, og efterlader dem alene med en følelse, som de langt fra selv kan håndtere endnu. 

“Et af de store benspænd for, at vi kan se følelsen og hjælpe med den, er, at vi kalder det ”hysterisk”... "Hvis vi kunne stoppe med det, og SE på vores barn – så kan vi se et barn i oprør, et barn der er overvældet af sine følelser, et barn der ikke kan regulere sig selv og håndtere sig selv (det ser man også ske for voksne mennesker, just saying).“ 

Viden er udgangspunktet for forandring

Det kan virke ligetil, men være så ufatteligt svært at praktisere, når situationen opstår. Men med viden om barnets mentale kapacitet opnår vi en ny forståelse af barnet. En forståelse, som kan få os til at takle situationen anderledes. Viden er derfor nøglen til at ændre adfærd - hos os selv. 

“Det kan læres, det ved jeg. Men først må man opdager sine mønstre. Og et godt sted at starte er at stoppe med at kalde det hysterisk. Stop dommen og træd ind i feltet af kærlig nysgerrighed og SE dit barn.”

Rikke Winkler er ekspert for DearBaby, foredragsholder og underviser i at skrue ned for skæld ud. Få mere inspiration til, hvordan du bedst takler de svære situationer på Rikkes Instagram profil eller skriv dig op til Rikkes nyhedsmail. Tak til Rikke for altid at inspirere os i vores forældreskab🤎

Når vi ved, at børn definerer sig selv ud fra vores modsvar, så forstår vi, at vi skal gøre os umage.

Inspiration til produkter, der er fantastiske at tage udgangspunkt i, når du skal tale om følelser med dit barn – også de svære følelser.
My emotions wooden tiles
Mig og mine følelser
Den Lille Bog om Store Følelser
Albert bundle: 5 bøger om følelser
Leopold bundle: Sæt med 7 bøger
Min lille bog om følelser bundle: Sæt med 7 bøger
Buldretrolden
Buldretrolden … vil være først!
Buldretrolden … buldrer ikke idag!

Skriv en kommentar til indlægget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skrevet af:
Del indlæg:

BLIV MEDLEM

.. Og få månedlige legetøjskasser udviklet i samarbejde med vores eksperter
SE LEGETØJSKASSERNE

Hver måned udskiftes dit legetøj

*OBS - Manglende returnering af legetøjskassen bliver anset som et ønske om at beholde produkterne og købe dem fri. Vi fakturerer derfor det oplyste beløb for produkterne.

Returret – Shop

Du har returret på nye varer købt i shoppen hos Dearbaby. Fortrydelse skal anmeldes til Dearbaby pr. mail på info@dearbaby.dk senest 14 dage efter købet.
Ligeledes skal varen sendes retur til Dearbaby senest 14 dage efter købet. Varen skal være i original emballage og må ikke have tegn på slid, skader, pletter eller udefrakommende lugte. Du betaler selv returomkostninger.

Der er ingen returret på brugte varer købt i shoppen. Har du fortrudt dit køb skal du kontakte Dearbaby pr. mail senest 3 dage efter modtagelsen af varen, hvorefter du kan ombytte til en anden vare i shoppen. Du betaler selv returomkostninger.

Vi hjælper gerne med en returlabel til fortrudt køb af nye og brugte varer og sender den til din mail. Prisen for en returlabel er 39 kr. Varen sendes direkte til:
Dearbaby Aps
Constancevej 9,
9000 Aalborg

Vi anbefaler at du bruger vores returlabel, da pakken er forsikret, der er track & trace på og hurtig levering. Vær opmærksom på, at du skal indlevere ved samme distributør, som du har modtaget gennem. Indleveres pakken forkert dækker forsikringen ikke, og Dearbaby kan ikke holdes til ansvar for returneringen.
Hvis du selv vælger distributør, skal du være opmærksom på følgende: Pakken skal sendes direkte til vores adresse, og der må ikke vælges pakkeboks eller posthus.

Levering og returnering

linkcross