fbpx
Dankort logo Visa logo Mastercard logo Viabill logo MobilePay logo
Bestil inden kl 16 og vi sender i dag - Gælder alle hverdage

Menu

Forældre

Kend Dit Barns Søvn

Kend Dit Barns Søvn

Når vi taler med vores forældre, hører vi oftesætningen “Så lagde vi dig der, og så sov du”. Men bare rolig. Det kan de slet ikke huske noget om, og det kommer I heller ikke til.

Noget vi dog hurtigt kan blive enige om er, at tiderne har ændret sig, og børn er i højere grad sat i fokus. Deres velbefindende trumfer ofte forældrenes.

I det moderne liv, stræber vi efter overskud, som fortæller vores omverden, at det her har jeg styr på. Samtidig kan vi knap finde ud af at danne en struktur og nogle simple rutiner, som kan give mere ro og fred. De mange ting og gøremål, vi som forældre skal nå, stresser, ikke kun os, men også vores børn. I Danmark har flere og flere børn svært ved at falde i søvn og sove igennem. Dette er omtalt i bogen ”kend din søvn”.

At sove er en vigtighed for kroppens og hjernens velbefindende, både hos voksne og børn.

Søvn og alder

Nyfødte (0-3 måneder)14-17 timer
Spædbørn (4-11 måneder)12-15 timer
Småbørn (1-2 år)11-14 timer
Førskolebørn (3-5 år)10-13 timer
Skolebørn (6-13 år)9-11 timer
Teenagere (14-17 år)8-10 timer

Dette skema viser hvor mange timer et barn i gennemsnit pr. døgn burde sove, for optimal motorisk- og psykologisk udvikling.

Sunde sovevaner til sunde børn

I de fleste børns liv kommer der udfordringer med søvn, og det er her, at vi som forældre skal være gode til at skabe de optimale rammer for søvn. Der kan komme perioder med mareridt, sengevæderi, nye stimuli såsom start i vuggestue, dagpleje, børnehave og skole, afhængighed af devices (telefon, tablet eller computer) mm., som kan påvirke søvnen negativt.

Men hvordan skaber vi så disse rammer?

Faste sovetider

Rammer er med til at gøre børn trygge, og dermed også med til at give nemmere putninger og mere sammenhængende søvn i længden.

De faste sovetider hjælper til, at barnet får sovet de samlede antal timer, som det har behov for, og samtidig, at vi som forældre får et overblik, hvis det skulle blive til mindre eller mere søvn.

Mange forældre synes det er hyggeligt med en enkelt dag, hvor deres børn er længere oppe. Eller i ferien, hvor det kunne være dejligt at sove lidt længere. Desværre kan det være uhensigtsmæssigt ved de helt små (under 3 år), da deres system ikke fungerer på denne måde.

Som forældre gør man sig selv en bjørnetjeneste ved ikke at holde de faste sovetider, da man i sidste ende skal ændre på det igen, når det bliver hverdag. Og det kan virkelig give lange og – for forældrene – frusterende aftenputninger.

Et godt tip til forældre, som har børn i pasning i hverdagen er, at man indpasser sig de tider, som barnet har i vuggestuen og dagplejen. Også i weekenden.

Der er ikke meget plads til spontanitet, men se det fra den positive side. Man har mere tid til sig selv om aftenen.

Til alt dette, skal selvfølgelig siges, at alle familiers behov er forskellige.

Vågne tidspunktSengetid
06.0018.30
06.3019.00
07.0019.30

På skemaet kan I se lidt eksempler på faste puttetider, som matcher vågnetidspunktet for børn under 3 år.

Den gode putterutine

Børn har brug for kærlighed, tryghed og gode rutiner. Jo mere de kan genkende en situation, jo mere trygge er de i den.

Den lille baby

Start med at dæmpe lyset i det rum, hvor du ønsker at udføre rutinen. Lad din baby ligge uden tøj på lidt tid, hvor du evt. gennem babymassage eller nusning lader din baby mærke sin krop. Nus fra hoved til tæer og hav altid en hånd på baby. Giv baby nattøj på, og gå derefter videre ind til sengen, hvor du giver baby en sidste tår mælk inden søvnen melder sig. Et lille tip er at stryge baby fra pandeben til næsetip, det finder de meget beroligende.

Den større baby/barnet 

Start evt. med den sidste tår inden putningen (hvis dit barn stadig får flaske eller bliver ammet) i et lysere rum – og start så rutinen. Find ro og dæmp belysning, start tandbørstningen, giv din baby/barn massage og nusning, for at mærke egen krop, og derefter på med nattøjet. Ind i det mørkere soveværelse, hvor du kan læse, synge eller måske bruge lydmeditationer til at få barnet helt afslappet og søvnigt.

Skolebørn og teenagere

Vær et godt eksempel og sluk for diverse devices 30-60 min før sengetid. Ved at minimere stimuli i form af lys, gør hjernen sig klar til nat og søvn. Lav noget hyggeligt, læs højt for hinanden, send børnene i bad. Da det kræver en del at gå i skole, er det vigtigt, at man som forældre fortsat hjælper sine store børn til en god og lang nattesøvn.

Skrevet af: Katrine Arnhem ”Babyterapeuten”

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skrevet af:
Søvncoach

Katrine Arnhem

Søvn- og ammevejleder, babymassør, kranio sakral- og zoneterapeut