fbpx
Dankort logo Visa logo Mastercard logo Viabill logo MobilePay logo
Bestil inden kl 16 og vi sender i dag - Gælder alle hverdage

Menu

Open-ended leg. Pige leger med klodser

Open-ended leg: Kun fantasien sætter grænser

Hvad er open-ended legetøj?

Open-ended legetøj kan bruges på mange måder, fordi det ikke leder til et forud defineret resultat – i stedet er resultatet afhængigt af barnet og barnets egen fantasi. Men fantasi kommer ikke af sig selv. Dét at kunne forestille sig noget, som ‘ikke er’, er en proces, der udvikles gennem barnets erfaringer og nysgerrighed. Generelt er børn nysgerrige på at bruge deres erfaringer til at undersøge nye muligheder, og det er her, at fantasien vokser. 

Barnets erfaringer er afgørende for legeværdien

Med open-ended legetøj opnås den højeste legeværdi, når barnet har lidt flere ‘lege-erfaringer’ at trække på, og når det begynder at kunne bruge sin fantasi og forestillingsevne. I 2 års alderen bliver barnets rolleleg for eksempel mere detaljeret, i takt med at barnets forestillingsevne vokser. Nu skal bamsen ikke kun have et kram, den skal også med på tur, og den skal have mad, vaskes puttes og måske også synges for. Derfor er 2 års alderen et godt sted at starte med open-ended legetøj, der giver anledning til open-ended leg. 

Du kan også opleve at betragte, at dit barn bearbejder virkelige hændelser gennem open-ended leg. Hvis barnet for eksempel har oplevet noget, der involverer venskab, nye udfordringer, konflikter eller lignende, kan situationen blive genskabt i legen. Open-ended leg er derfor tit en proces, hvor barnet gennemgår de oplevelser, barnet har haft. 

Hvornår kan mit barn lege med open-ended legetøj?

En huskeregel med open-ended legetøj er, at det kan bruges på mange forskellige måder. Derfor kan et stykke legetøj med en anbefalet alder på 3 år sagtens være sjovt og lærerigt for et barn på 2 år. Desuden ændrer legen sig i takt med barnets alder, fordi barnets erfaringsmæssige rygsæk hele tiden udvider sig. Med open-ended legetøj er du som forælder samtidig med til at stimulere dit barn i den retning, hvor de får plads til at tænke fantasifuldt, selvstændigt og ud af boksen.

Eksempler på open-ended legetøj

Squigz 2.0 – Fat Brain Toys (se produktet klik her )

Squigz 2.0 giver dit barn mulighed for at bruge sin kreativitet og fantasi, fordi der ikke er et bestemt resultat, de skal nå frem tid. Sugekopperne stimulerer barnets nysgerrighed, og barnet kan bruge sine erfaringer til at afprøve de mange konstruktionsmuligheder, som legetøjet tilbyder. Det medvirker samtidig til, at barnets interesse fastholdes i længere tid. 

Squigz 2.0 kan sættes fast på for eksempel køleskabe, vinduer og bordplader uden at efterlade mærker. På den måde kan dit barn skabe små kreationer rundt i hjemmet. 

Når du er tilmeldt vores DearBaby koncept, kommer Squigz 2.0 med i din 32 måneders kasse. Se en video af produktet her.

Sanseklodser – TickiT (se produktet klik her)

Med sanseklodser kan dit barn undersøge forskellige konsistenser, lyde og farver ved at bevæge klodserne, stable dem eller holde dem op mod lyset. Kun fantasien sætter grænser for, hvad der kan stables! Samtidig er sanseklodserne med til at stimulere barnets følesans, synssans og høresans.

Sanseklodserne er robuste og har en passende størrelse, der gør dem lette for de små hænder at håndtere og stable.

Som medlem af vores DearBaby koncept, får du sanseklodserne med i din 25 måneders kasse.

Modellervoks – SES Creative (se produktet klik her)

At lege med modellervoks er både sjovt og udviklende for barnets fantasi, kreativitet og motoriske færdigheder som finmotorikken og koncentrationsevnen. Modellervoksen giver et utal af muligheder for forskellige former, når barnet ælter, trykker og ruller det. 

Selvom den anbefalede alder er 3 år, kan børn under 3 år også få glæde af det – her er det dog vigtigt at lege under opsyn.

Girl playing dough with her father. father daughter playing game on white background. Making various shapes with dough. Close-up.
Hvad er ikke-open-ended legetøj så? 

Et eksempel på et stykke legetøj, der ikke er open-ended er en klassisk puttekasse. Her skal geometriske klodser matches til et hul, hvilket er en logik, som er rigtig god at øve for det mindre barn på eksempelvis 1-2 år. Barnet er i den alder stadig i gang med at afprøve og lære regler, som er universale – eksempelvis tyngdekraften, at koen siger muh og at kende forskel på øjne, ører, næse og mund. 

Din rolle som forælder i open-ended leg
Det bedste du kan gøre er at inspirere dit barn til selv at gå på opdagelse

Meget open-ended legetøj kan fremstå kedeligt ved første øjekast, og derfor er engagement fra dig som forælder vigtigt. Hele idéen med open-ended legetøj er, at barnet bruger sin egen forestillingsevne, og den kan blive forstyrret, hvis vi blander os for meget. Du kan sagtens tage hul på legen, men du bør undlade at overtage legen ved at vise dit barn, hvordan det burde gøres (i din verden). Det virker sjældent.

Følg i stedet dit barns initiativ og leg med på barnets præmisser som en engageret tilskuer, så han eller hun har frirum til at afprøve sine egne forestillinger. Dét at kunne selv er nemlig enormt vigtigt for en positiv selvopfattelse. 

Undgå at rydde op

De bedste forudsætninger for at skabe en leg, er at undgå at rydde på, når barnet forlader legen. Giv dit barn frirum til at lege over flere dage. Det øger chancen for ny læring, og at barnet i højere grad husker sine erfaringer fra sidste leg. Det kan være upraktisk at have en masse bondegårdsdyr stående i stuen. Men det øger det sandsynligheden for, at dit barn bliver inspireret til at arbejde videre på sit mesterværk. 

I vores kategori om open-ended-leg finder du alle vores eksempler på open-ended legetøj – KLIK HER

Rigtig god open-ended legelyst! 

BLIV MEDLEM

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *