Fremragende 4,8
Hjem » Overstimulerede små børn
11/10-21

Overstimulerede små børn

Langt de fleste forældre kender til at have små børn, der i løbet af eftermiddagen er grædende, uroligt og utilfreds. Mange efterspørger, hvad det skyldes, og hvordan man kan undgå det.

Ofte skyldes uroen, at barnet er blevet overstimuleret og har svært ved at bearbejde dagens indtryk. Børn er lige så forskellige som voksne. Nogle børn er mere signalstærke end andre. At være signalstærk vil sige, at barnet opfatter meget, føler stærkt og bearbejder indtryk kraftigt. Barnet kan både reagere fysisk ved at blive motorisk urolig eller ved at have et højt aroulsalniveau. Aroulsal er et udtryk for hjernestammens modtagelighed for sanseindtryk eller vågenhed. Hvis barnet har et højt aroulsalniveau, vil det have let til gråd eller vrede. Det er særlig øjenkontakt og kommutation, der stimulerer de små børn. Deres små hjerner arbejder på højtryk, når de har direkte kontakt med f.eks. mor, far eller en anden voksen, som de er tæt knyttet til. Små børn kan ofte kun holde til 1-2 timers direkte stimuli og kontakt. Dette er alt efter barnets alder. Herefter skal der være en naturlig pause, der giver det lille barn ro og mulighed for at lade de mentale batterier op igen.  Nogle børn har brug for søvn, mens andre bare skal koble af for at oparbejde ny energi.

En rigtig god måde, hvorpå man kan give sit barn mental ro og samtidig give dem fysisk kontakt, er ved at ”læse” en bog sammen med barnet. Lad barnet sidde på skødet med ryggen mod den voksnes mave, så det mærker den fysiske omsorg. Brug bogen til at have noget at tale om og fokusere på. På denne måde forventes der intet af barnet, og der foregår en aktivitet på barnets præmisser, som ikke kræver så meget mentalt arbejde hos barnet. For de mindste børn er pegebøger et hit. Med farver og gode billeder. For de lidt større børn kan man med fordel læse enkle tekster, og barnet kan se på billeder imens. 

Denne øvelse kan man med fordel lave flere gange om dagen. Den giver ro og mange vil opleve, at uro og gråd om eftermiddagen reduceres. Bogen kan også erstattes af et stykke legetøj. Det handler om at have fokus på noget fælles tredje. Det giver barnet en ro, samtidig med at det føler medbestemmelse og fysisk nærvær med en voksen. 

Læs andre blogindlæg her

Skrevet af: Sundhedsplejeskerne fra Babywise

Skriv en kommentar til indlægget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Del indlæg:

BLIV MEDLEM

.. Og få månedlige legetøjskasser udviklet i samarbejde med vores eksperter
SE LEGETØJSKASSERNE

Hver måned udskiftes dit legetøj

*OBS - Manglende returnering af legetøjskassen bliver anset som et ønske om at beholde produkterne og købe dem fri. Vi fakturerer derfor det oplyste beløb for produkterne.

Returret – Shop

Du har returret på nye varer købt i shoppen hos Dearbaby. Fortrydelse skal anmeldes til Dearbaby pr. mail på info@dearbaby.dk senest 14 dage efter købet.
Ligeledes skal varen sendes retur til Dearbaby senest 14 dage efter købet. Varen skal være i original emballage og må ikke have tegn på slid, skader, pletter eller udefrakommende lugte. Du betaler selv returomkostninger.

Der er ingen returret på brugte varer købt i shoppen. Har du fortrudt dit køb skal du kontakte Dearbaby pr. mail senest 3 dage efter modtagelsen af varen, hvorefter du kan ombytte til en anden vare i shoppen. Du betaler selv returomkostninger.

Vi hjælper gerne med en returlabel til fortrudt køb af nye og brugte varer og sender den til din mail. Prisen for en returlabel er 39 kr. Varen sendes direkte til:
Dearbaby Aps
Constancevej 9,
9000 Aalborg

Vi anbefaler at du bruger vores returlabel, da pakken er forsikret, der er track & trace på og hurtig levering. Vær opmærksom på, at du skal indlevere ved samme distributør, som du har modtaget gennem. Indleveres pakken forkert dækker forsikringen ikke, og Dearbaby kan ikke holdes til ansvar for returneringen.
Hvis du selv vælger distributør, skal du være opmærksom på følgende: Pakken skal sendes direkte til vores adresse, og der må ikke vælges pakkeboks eller posthus.

Levering og returnering

linkcross