Fremragende 4,8
Hjem » Vil du lære babytegn?
19/07-21

Vil du lære babytegn?

Vil du vide, hvad dit barn tænker og føler, selvom det endnu ikke kan tale? Vil du lettere kunne forstå og imødekomme dit barns behov? Så er babytegn måske noget for dig.

Babytegn er en kommunikationsform, hvor det talte sprog understøttes med symbolske tegn. Man bruger typisk 1-2 pr. sætning. Tegnene skal ledsages af ord, da meningen er, at tegnene skal understøtte det talte sprog og ikke træde i stedet for.

Babytegn bygger på idéen om, at øje-håndkoordinationen udvikles før det talte sprog. Det talte sprog er nemlig meget kompleks og det er en lang proces at mestre det. Men det er ikke ensbetydende med, at små børn ikke har et rigt indre liv med tanker, følelser og behov, som de godt ville kunne italesætte, hvis de da ellers kunne tale.

Hvor kommer tegnene fra?

Jeg tager udgangspunkt i tegnene fra tegn til tale, når jeg lærer tegn fra mig. Tegnene er udviklet i specialpædagogiske sammenhænge til handicappede børn, der kognitivt er på niveau med små børn. Men der er ingen forskning, der påpeger, at det er væsentligt, hvilke tegn du bruger for at opnå effekt, blot at du bruger tegn. Man kan f.eks. også vælge at følge barnets eget initiativ og udvikle tegn på baggrund af deres egen gestik. Det kunne f.eks. være at rokke frem og tilbage som et tegn på danse.

Når jeg tager udgangspunkt i tegn til tale, er det for at skabe et fællessprog, som ville gøre os i stand til at forstå hinandens børn. Derudover er det smart, at forældre og professionelle bruger samme tegn, sådan at børnene kan blive forstået på tværs af arenaer.

Fordele ved babytegn

Der er ikke forsket ret meget i babytegn. Men den forskning der er indikerer flere fordele ved babytegn. Bl.a. at børn der bruger babytegn, taler lige så hurtigt, men for de fleste hurtigere end andre børn. At børn der bruger babytegn, har en bedre relation til deres omsorgsgivere. At børn der bruger babytegn, har højere IQ end børn, der ikke bruger babytegn og at børn der bruger babytegn, er mindre frustrerede end børn, der ikke bruger babytegn.

Hvornår skal jeg starte?

De fleste børn vil være motorisk i stand til at lave deres første babytegn, når de er mellem 7 og 9 måneder. Meget få børn laver deres første babytegn før 7 måneder, mens en del børn er omkring 12 måneder, før de knækker koden til babytegn. Begge dele er helt normalt. Børn er forskellige og det er forskelligt, hvor deres fokus ligger. Nogle er måske mere optaget af at bruge deres kroppe og andre af at observere.

Du kan starte med babytegn allerede, når dit barn er født. Det giver dig god mulighed for at øve tegn og skabe en god kultur omkring brugen af dem. Men det kræver tålmodighed og troen på, at tegnene nok skal komme. Og det skal de nok, men for nogle kan det være frustrerende at vente på og andre mister troen, når de ikke får tegn igen.

Hvis du ved, du ikke har tålmodighed til at vente, så er der forskellige ting, du kan holde øje med ift. om dit barn er klar til tegn. En af de ting, der indikerer at dit barn er klar er, at det gerne vil kommunikere med dig om verden. Det kan være, at dit barn er begyndt at pege eller klappe. Det kan også være, at du kan se, at det suger alt du siger til sig. Barnet vil typisk være et sted mellem 7 og 12 måneder, når det er klar til at kommunikere med tegn.

Hvis du kan en masse tegn, så tøv ikke med at bruge dem. Men hvis du ligesom de fleste andre først selv skal til at lære tegn, kan det være en hjælp fuldt at fokusere på 3-5 tegn til at starte med. Ligesom det er smart at udvide med 3 til 5 tegn hver gang, du indfører nye tegn, fordi du på den måde selv kan følge med. Børn kan nå at opbygge et stort tegn-forråd, inden det talte sprog tager over, så det er dig, der sætter rammerne for, hvor mange tegn dit barn kommer til at bruge. Dit barn kan nemlig kun bruge de tegn, du lærer det.

Hvilke tegn skal jeg vælge?

Det er oplagt at vælge tegn for noget af barnets legetøj, objekter fra en uro I tit kigger på eller lignende. Du kan også vælge at indføre tegnene, når I går i gang med at introducere fast føde ved 6 måneders alderen eller for familiens medlemmer. Alt man kan kommunikere om kan blive til tegn.

Mange mødre har også stor glæde af tegnet for mælk, et tegn du kan bruge både for at amme, for flaske eller for at drikke af en kop. Det er et motorisk let tegn, som selv de helt yngste børn er motoriske i stand til at lave.

Jeg har ikke mødt en eneste forælder, der har fortrudt, at de er startet med babytegn. I stedet giver de udtryk for, at babytegn har gjort, at de har forstået deres barn på tidspunkter, hvor de ellers ikke ville have forstået det.

At lege tegnene ind

Når dit barn skal lære babytegn, foregår det i tæt sammenspil med dig. Derfor er det oplagt at vælge situationer, hvor I kan lege tegnene ind, når I skal lære nye tegn.

Du kan f.eks. vælge et stykke legetøj fra jeres legetøjskasse. Vælge nogle tegn, som giver god mening ift. lige netop det stykke legetøj.

Det kunne eksempelvis være den poppende frø fra Bright Starts, som du finder i 19 måneders kassen. Her kan du vælge tegnene for frø, mad, bold og hoppe. Sæt dig nu på gulvet over for dit barn og leg med frøen. Tal nu med dit barn om frøen, om boldene, om hvordan I giver frøen boldene som mad og hvordan de hopper ud igen. Brug tegnene, hver gang du siger ordene for frø, mad, bold og hopper. Pludselig vil du opleve, at dit barn laver tegnene tilbage til dig.

Hvis du vil se tegnene til Bright Starts Frøen, kan du finde dem på min Instagram profil under #babytegnbrightstartsfrø. Vil du finde andre babytegn, kan du søge på Instagram, der hvor du ellers søger på tags og profiler. Du finder tegn ved f.eks. at søge på #babytegnfugl. 

Hvornår stopper tegnene?

Tegnene stopper, når dig eller dit barn stopper med at bruge dem. Ofte er det en glidende overgang. En overgang hvor flere og flere ord tager over for tegnene, indtil de til sidst er helt væk. Det sker typisk omkring barnets 2. fødselsdag. Bruger dit barn tegn længere, er det fordi det fortsat har brug for tegnene og så skal du bare være glad for, at du har indført dem, fordi dit barn på den måde kan udtrykke sig, selvom det talte sprog driller.

Hvis du vil lære tegn, have tips og tricks eller læse mere om, hvornår og hvordan, så kan du finde inspiration på min instagram-profil @babytegnfordemindste. Du kan også læse om andre forældres oplevelser med tegn.

Derudover kan du finde yderligere information på min hjemmeside babytegnfordemindste.dk.

Skrevet af: Naja Bach Leegaard, Babytegnskonsulent

Skriv en kommentar til indlægget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skrevet af:
Del indlæg:

BLIV MEDLEM

.. Og få månedlige legetøjskasser udviklet i samarbejde med vores eksperter
SE LEGETØJSKASSERNE

Hver måned udskiftes dit legetøj

*OBS - Manglende returnering af legetøjskassen bliver anset som et ønske om at beholde produkterne og købe dem fri. Vi fakturerer derfor det oplyste beløb for produkterne.

Returret – Shop

Du har returret på nye varer købt i shoppen hos Dearbaby. Fortrydelse skal anmeldes til Dearbaby pr. mail på info@dearbaby.dk senest 14 dage efter købet.
Ligeledes skal varen sendes retur til Dearbaby senest 14 dage efter købet. Varen skal være i original emballage og må ikke have tegn på slid, skader, pletter eller udefrakommende lugte. Du betaler selv returomkostninger.

Der er ingen returret på brugte varer købt i shoppen. Har du fortrudt dit køb skal du kontakte Dearbaby pr. mail senest 3 dage efter modtagelsen af varen, hvorefter du kan ombytte til en anden vare i shoppen. Du betaler selv returomkostninger.

Vi hjælper gerne med en returlabel til fortrudt køb af nye og brugte varer og sender den til din mail. Prisen for en returlabel er 39 kr. Varen sendes direkte til:
Dearbaby Aps
Constancevej 9,
9000 Aalborg

Vi anbefaler at du bruger vores returlabel, da pakken er forsikret, der er track & trace på og hurtig levering. Vær opmærksom på, at du skal indlevere ved samme distributør, som du har modtaget gennem. Indleveres pakken forkert dækker forsikringen ikke, og Dearbaby kan ikke holdes til ansvar for returneringen.
Hvis du selv vælger distributør, skal du være opmærksom på følgende: Pakken skal sendes direkte til vores adresse, og der må ikke vælges pakkeboks eller posthus.

Levering og returnering

linkcross