Dankort logo Visa logo Mastercard logo Viabill logo MobilePay logo
Bestil inden kl 16 og vi sender i dag - Gælder alle hverdage

Menu

Montessori - hvad er det?

Montessori – hvad er det?

Hvad er Montessori? I dag søger forældre og pædagoger ofte efter alternative metoder til at opdrage og uddanne børn. En af de mest populære tilgange er Montessori-pædagogikken, som blev grundlagt af den italienske læge Maria Montessori.

Montessori er en metode inden for pædagogikken, der lægger vægt på barnets naturlige nysgerrighed og evne til at lære gennem erfaring og udforskning. Essensen af tilgangen er at indrette et miljø, der opmuntrer til barnets naturlige udvikling og tillader dem at opdage og lære i deres eget tempo. Det foregår ofte i det nære miljø i hjemmet, hvor barnet også inddrages i daglige gøremål. Børn lærer nemlig nemmere, når de befinder sig i et miljø, der er særligt indrettet til dem, så de kan øve sig i at blive selvhjulpne. At give børn mulighed for at udføre hverdagsopgaver selv, opbygger selvstændighed, selvtillid og modstandskraft. Men det tager også lidt ekstra tid og kræver en god portion tålmodighed af forældrene.

Montessori-leg i hjemmet

Indretning af et Montessori-venligt værelse/legehjørne kan med fordel være møbler i børnestørrelse, lave hylder og taburetter for at hjælpe børn med at nå ting selv. På den måde opmuntres barnet til selv at vælge mellem materialer og genstande. Ofte vil det også være sjovt for barnet at lege med køkkenting som tomme skåle og skeer, hvor barnet kan eksperimentere med at putte forskellige ting i skålene og sortere det.

Montessori-legetøj er typisk karakteriseret ved følgende træk

  1. Selvstændighed: Legetøjet skal opmuntre børn til at udforske og lære selvstændigt. Det bør være enkelt og intuitivt at bruge.
  2. Sensorisk stimulation: Montessori-legetøj er ofte designet til at stimulere sanserne, herunder syn, hørelse, følelse og bevægelse.
  3. Naturlige materialer: Materialerne, der bruges til at lave legetøjet, er ofte naturlige og holdbare, såsom træ. Dette afspejler Montessori-filosofien om at forbinde børn med naturen.
  4. Udviklingsmæssige faser: Legetøj skal være tilpasset barnets udviklingsniveau. Montessori-legetøj kan dække forskellige faser af barnets udvikling, fra spædbarn til skolealder.
  5. Fokus på koncentration og færdighedsudvikling: Legetøjet skal opmuntre til koncentration og hjælpe med at udvikle færdigheder som finmotorik, koordination, fantasi og kreativ tænkning.

En vigtig pointe inden for Montessori er at begrænse udvalget af legetøj. Det er en god idé at lave løbende udskiftninger af legetøjet, så det passer til barnets udvikling. DearBabys legetøjskasser tilbyder løbende udskiftning i dit barns legetøj, så du altid har relevant legetøj. Hver kasser indeholder 4-5 stykker legetøj, så du nemt kan præsentere dit barn for nyt legetøj på en overskuelig måde. Alle legetøjskasserne fokuserer på variation, som sikrer, at barnet præsenteres for forskellige materialer og funktioner.

Vil du hellere eje frem for at leje, får du her en række anbefalinger til Montessori-venligt legetøj inddelt efter alder.

DearBabys anbefalinger til legetøj

Fra 3 måneder:

artful skwish manhattan toys

Skwish rangle i gummitræ, der patenteret for sin unikke udformning med elastiksnore, trækugler og pinde. Den er let at gribe fat om, så baby opnår sine første succesoplevelser med at gribe ud og få fat. Det glatte, behagelige træ og de raslende kugler, giver baby en spændende sanseoplevelse.

Fra 5 måneder:

Letvægtsklodser - B. toys

Naturgummi klodser med forskellige strukturer i motiverne, der er spændende for den lille baby at undersøger med hænder og mund. Derudover har klodserne klare farver, der er visuelt tiltrækkende.

Fra 7 måneder:

vilac klodser suzy

Suzy klodser i træ med flotte motiver. Klodserne inderholder forskellige lyde, der er spændende at rasle, stable, vælte og undersøge. Det stimulerer barnets hånd-øje koordination og høresans.

Fra 8 måneder:

Tickit

Spændende spejlkugler i rustfrit stål, der giver baby et “strakt” billede af virkeligheden. Boldene er lette og sjove at trille med. Derudover er det også sjovt for det lille barn at udforske sit eget spejlbillede og omgivelserne i kuglerne.

Fra 13 måneder:

Magnetklodser - Magicube Green Line 24 - Geomag

Geomag magnetklodser udvikler barnets fantasi og kreativitet. De inviterer til mere abstrakte lege, hvor der ikke er et bestemt resultat. Det giver barnet mulighed for at bruge sin fantasi, når han eller hun skaber forskellige konstruktioner.

Fra 16 måneder:

Fat Brain Suction Kupz - 6 stk.

Sorteringskopper i fødevaregodkendt silikone, som er geniale til sorterings- og putteleg. Sorter eksempelvis rosiner, blåbær eller majs. Det styrker barnets finmotoriske færdigheder. Kopperne er også sjove at have med i bad, hvor der kan hældes vand fra den ene kop til den anden. Ved hjælp af sugekopperne i bunden, sidder de godt fast på overfalder.

Fra 17 måneder:

Stacking Toy XL Rainbow

Stableleg på pinde i træ, der introducerer barnet for forskellige former. Klodserne er glatslebne og er lækre at røre ved, hvilket giver barnet en skøn sanseoplevelser. Derudover stimuleres finmotorikken, herunder hånd-øje koordination.

Fra 18 måneder:

sorteringsleg

Sorteringsleg – frugter og grøntsager udvikler hånd-øje koordination og form- og farveforståelse. I kan øve jer i at sortere grøntsagerne og frugterne efter farver, former, navn og størrelser. Sortering og kategorisering er en grundlæggende måde at tilegne sig nye ord, begreber og oplevelser på.

Fra 24 måneder:

Sensory Block Set.

Sanseklodserne med spejle og forskellige materialer er lavet i gummitræ med spejle, perler, farvet akrylglas, farvet sand og glitrende vand. Kombinationen giver en helt særlig sansoplevelse til de små. Byg med klodserne eller udforsk dem hver for sig.

Følg DearBaby på Instagram for at få inspiration til alderssvarende legetøj.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *