fbpx
Dankort logo Visa logo Mastercard logo MobilePay logo
Bestil inden kl 16 og vi sender i dag - Gælder alle hverdage

Menu

baby box

Hvilket legetøj udvikler mit barn hvornår?

Udviklende legetøj til dit barn

Når dit barn går fra at ligge, til at sidde, til at kravle, at stå og senere til at kunne gå, ændrer det barnets muligheder for at gå på opdagelse. Derfor giver det rigtig god mening at tilbyde barnet legetøj, som passer til deres fascination af omverdenen, og som de med stor sandsynlighed starter med at vise interesse for. Alderssvarende legetøj øger sandsynligheden for, at barnet får succesoplevelser og motiveres til at udforske sine kommende færdigheder. 

8 Tigerspring indenfor barnets første leveår

Når vi taler om legetøj til børn under 3 år, deler vi vores anbefalinger ind i kortere intervaller i de første leveår. Det skyldes, at barnet udvikler flere motoriske færdigheder i den periode end i resten af sit liv. På samme måde har barnets mentale udvikling stor indvirkning på, hvilke ting barnet drages af i sine omgivelser. 

I DearBaby har vi udarbejdet en guide til dig, så du nemt kan finde relevant legetøj til dit barn i den periode, hvor han eller hun udvikler sig allermest. Vores anbefalinger er inddelt i alder, så du let kan få et overblik. I guiden finder du links (i guld) til alle de produkter, som vi anbefaler. Vi håber meget, at I får glæde af vores legetøjsguide. Husk I altid er velkommen til at skrive til os i chatten eller på info@dearbaby.dk hvis I har spørgsmål🤎

Legetøj 2-4 måneder

Når barnet får øjnene op for sine omgivelser, er skift i lys og lyde/toner særligt dragende for barnet. Du har sikkert allerede hørt, at mønstre/stærke kontraster er godt for synet. Men måske ved du ikke, at de første farver, som baby viser interesse for, er farverne rød og gul. Det er muligvis ikke de farver, vi selv ville have valgt, men det er de farver, som baby har en forkærlighed for.

  • Legetøjet skal være let at gribe om, så baby får succesoplevelser med at række ud og gribe fat (baby kan først slippe et stykke legetøj bevidst omkring 5 måneders alderen).
  • Spændende overfladestrukturere med forskellige farver og knitrende lyde vil stimulere baby synssans, taktilsans og høresans.
  • Et lille tip er at vælge et klassiske aktivitetsstativ/måtte, hvor du let kan udskifte “forlystelserne”. Det er nemlig ikke alle dage, som er ens. På den måde kan du mærke efter og tilpasse mængden af stimulering. Baby har lettere ved at fokusere på lidt af gangen, og har I været på farten, kan en rolig måtte (uden alt for meget tju-bang) og ét stykke legetøj være rigeligt for baby.

Matchstick Monkey
Skwish rangle med farver
Wimmer ferguson uro
Aktivitetsstativ
Figurer til aktivitetsstativ
Uro med cirkusmotiv

Legetøj 4-6 måneder

Det giver rigtig god mening med legetøj, der er let at gribe om. Legetøjet må gerne være i klare, stærke farver, så baby motiveres til at gribe ud efter legetøjet med begge hænder – og måske også dreje sig efter det i maveliggende. I kan bruge legetøjet til at øve pivotering – dét at barnet drejer om egen akse. Øvelsen styrker rotationsmuskulaturen, som barnet senere skal bruge i kryb. Start med at placere legetøjet ud for albuen og placer det senere nede i flankehøjde, når barnet er tryg i øvelsen. Husk at øve lige meget til begge sider.

Fidget spinnere med sugekop
Oball stor
Oball lille
Winkel

Legetøj 6-12 måneder

Når barnet går fra at lege i maveliggende til selvstændigt at sidde, åbner det op for nye måder at lege på. Det er stadig spændende at udforske aktion-reaktionsmønstre, men legetøjet kan nu med fordel motivere til mere bevægelse, fordi bevægelsesfriheden er større. Fra 7-8 måneders alderen kan legetøjet med fordel motivere til kravl. Legetøj, som motiverer til bevægelse, kan både være batteridrevet kravlelegtøj, men også et tårn af klodser vil motivere de fleste børn til at krybe/kravle fremad for at vælte tårnet. 

Yookidoo snegl
Spejlkugler
Interaktiv kravle-bi

Derudover er tyngdekraften nu den helt store opmærksomhedssluger. Barnets fascination af tyngdekraften og motivation til kravl kombineres rigtig godt ved at stable et tårn af klodser i en rimelig afstand fra barnet. Måske opdager du også barnets fascination af tyngdekraften i forbindelse med spisetid, når skeen igen og igen ryger på gulvet.

Tobbles Neo stabletårn
Suzy klodser med lyd

Barnet vil også være fascineret af aktion-reaktionsmønstre; dét at de kan få noget til at ske ved eksempelvis at trykke på en knap, der udløser lyd eller lys. Det er oftest den type legetøj, vi forældre glæder os til at slippe af med igen🙈

Se vores kategori Aktion-reaktion (lys og lyd) for at finde udvalgt legetøj, der har spændende knapper at trykke på.

Når barnet er omkring 9 måneder,

vil det også være oplagt at øve finmotorikken, hvilket er langt lettere, når barnet selv kan sidde stabilt og har bevægelsesfrihed i overkroppen. I kan sagtens øve finmotorikken ved blot at placere lidt majs på spisebordet, men I kan også bruge legetøj som pop-up legetøj. B. Toys har produceret en pop-up i genanvendt plast, som har gode skrue, skubbe og dreje funktioner. 

Snart vil dit barn også blive optaget af at få ting til at passe sammen. Først ved at putte ting ned i hinanden, senere ved at matche et hul med en genstand. Simple puttekasser, legeskuffer med puttefunktion eller et stabletårn med pinde kan være rigtig gode til at styrke barnets forståelse af sammenhænge – nemlig at enkelte dele udgør en helhed. Og er dit barn klar til en gåvogn, vil det være særlig sjovt med en udgave, hvor dit barn har mulighed for at putte sine ting ind i vognen.

I DearBaby konceptet er gåvognen fra Vilac en mulighed du får tilbudt i 11 måneders kassen. Vi vedlægger en guide til gåvognen skrevet af vores ekspert Lene fra Babytummel (børnefysioterapeut).

Tidlig sprogudvikling 12 – 24 måneder

Hos DearBaby elsker vi konceptet Babblarna, fordi det kan noget helt særligt i forhold til den tidlige sprogudvikling. Babblarna er udviklet med udgangspunkt i Karlstadmodellen, som er en sprogtræningsmodel til den tidlige sprogudvikling. Babblarna er en samling af figurer og bøger, hvor figurernes navne er sammensat af sproglyde, der dukker tidligt op i børns tale, og derfor har de nemmere ved at sige dem. På den måde lærer barnet at bruge sprogets lyde ved at øve sig på at sige Babblarnas navne: Babba, Bibbi, Bobbo, Dadda, Diddi og Doddo.

Du kan allerede introducere dit barn til Babblarna fra 1 år. Og der er garanti for, at det vokser med dit barn.

Babblarna er en del af vores 15 måneders kasse. Vi vil altid anbefale at kombinere en bog med figurerne, fordi barnets hukommelse aktiveres bedst, når der er en visuel og fysisk kobling.

Variation i legetøjet

Det er en gave at kunne give sit barn masser af variation i sit legetøj. Desuden giver det plads til, at barnet kan afprøve sine færdigheder og finde sine egne unikke præferencer. Fra 1-2 år fokuserer vi i DearBaby meget på variationen i legen, og at barnet altid har legetøj til både fordybelse og bevægelse, fordi vi ved, at ingen dage er ens.

Efter en lang dag i vuggestue eller dagpleje har mange børn brug for nærvær derhjemme. Det kan praktiseres ved samlæsning eller bare at være sammen om et stykke legetøj. Børn næres af vores nærvær, og legen er et trygt sted for barnet at forplante dagens oplevelser. Mærk efter – for nogle børn er fysisk nærvær det, de har mest brug for, mens andre hellere vil have ro til at forbyde sig på egen hånd.

Samlæsning, hvor barnet sidder med ryggen mod din mave, er en god måde at få masser af nærvær, uden at det kræver en masse af barnet. Vi har samlet nogle af de bedste sansebøger og bøger med klassiske musik, som I kan nyde sammen (Læs blogindlæg om samlæsning HER)

Bevægelseslege 12- 24 måneder

Bevægelseslege gør også noget helt særligt for båndet mellem voksen og barn. Bevægelseslege kan sagtens være tumlelege. Det behøver ikke nødvendigvis at inkludere legetøj. Tumlelege giver en masse nærvær og udløser kærlighedshormonet – oxytocin. Hormonet er et lykke og kærlighedshormon.

  • Sansebolde er en god medspiller til bevægelseslege. Her kan barnet øve sin hånd-øje koordination og sin logiske sans.
  • Træklegetøj: Når barnet kan gå selv, vil et træklegetøj være sjovt og udfordrende at manøvre rundt om stole og borde.
  • Interaktivt legetøj kan tilføje legen lidt ekstra spas til legen, når overskuddet er til det. Her kan I tilføje lidt læring og øve farvegenkendelse eller tal.
  • Sansemåtter: Når barnet er mere stabil på benene, kan legen udvides med lidt ekstra læring omkring størrelser og farver, mens I går frem og tilbage på måtterne i bare fødder (også en god sanseleg efter 24 måneder).

Legetøj til fordybelse på egen hånd 12- 24 måneder

Rolleleg 2 -3 år

Når barnet er omkring 24 måneder, tages der for alvor hul på rolleleg, og selvstændighedsalderen viser sig på godt og ondt. Barnet vil kunne lege længere tid på egen hånd, og din rolle er nu mere på sidelinjen, som eksempelvis indkøber i købmandsbutikken, gæst ved teselskabet eller den glade aftager af dit barns mange kreationer i legekøkkenet. Legetøj til rolleleg kunne være Miele støvsuger, legekøkken, indkøbsvare eller kaffemaskine.

Vi udvælger kun særligt gode legesager til rolleleg. Også i denne kategori har vi fravalgt mange legesager i jagten på legetøj, som er sjovest i længst tid. Se kategorien HER

STEM og Open-ended legetøj

Når dit barn kommer op omkring 3 års alderen, og du kender hans eller hendes præferencer til fingerspidserne, så gå efter legetøj, som dit barn kreativt kan udvikle sig med. Vi er fortalere for produkter i STEM/Open-ended kategorien, hvor legetøjet kan vokse med barnet, fordi barnet ikke skal nå frem til et bestemt resultat.

STEM står for Science, Technology, Engineering and Mathematics. STEM inspireret legetøj har til hensigt at vække børns nysgerrighed omkring elementære naturlove som eksempelvis magnetisme og tyngdekraften.

Open-ended legetøj har den største legeværdi, når barnet har lidt flere ‘lege-erfaringer’ at trække på, og når det begynder at kunne bruge sin fantasi og forestillingsevne. Dét at kunne forestille sig noget, som ‘ikke er’, er en proces, der udvikles gennem barnets erfaringer og nysgerrighed. 

Legetøj, som motiverer barnet til at bruge sin fantasi og kreativitet, kunne eksempelvis være:

  • Track connector – tillader barnet at koble sine klassiske togbaner med LEGO Duplo. Legeværdien øges, når begge produkter bruges samtidigt, og barnet får mulighed for at udfolde sin fantasi på et helt andet niveau.
  • MagiCube Green line magnet klodser – kan bruges allerede fra 1 år og kan virkelig vokse med barnet. Når barnet er over ca. 30 måneder, vil antallet af magnetklodser være afgørende for, at barnet kreativt kan udvikle legen. Magnetklodserne er et fantastisk produkt helt op til 6 års alderen. Så selvom magnetklodserne er lidt af en investering, så kan klodserne virkelig udvikle barnets leg og bruges i samspil med både dyr og biler.

Et eksempel:

I stedet for at købe biler og en klassiske bilgarage, så køb udelukkende bilerne og MagiCube greenline magnetklodser. Magnetklodserne tillader barnet at bygge bilbaner, huse, tunneller, garager i flere etager osv.

Bæredygtig leg

Som medlem af DearBaby slipper du for besværet omkring valg af legetøj, fordi vi har gjort al forarbejdet. I vores DearBaby legetøjskasser modtager du hver måned viden og legetøj, som skaber de bedste betingelser for udvikling igennem leg. Alle legetøjskasserne er skræddersyet i samarbejde med eksperter og udvikles løbende igennem medlemsbedømmelser.

Meget af legetøjet, som vi anbefaler i blogindlægget, er en del af vores legetøjskasser. I hver kasse medfølger også en blanket med en afmålt potion viden om dit barns aktuelle udviklingsspring og inspiration til lege, som dit barn vil elske lige nu.

I DearBaby deles vi om legetøjet, så flere børn kan få glæde af det samme legetøj, når det er mest relevant for deres udvikling. Deleordningen af legetøjet giver os mulighed for at opretholde legetøjets nyhedsværdi for flere børn, som netop har en stimulerende effekt på legen, uden at vi bidrager til overbrug.

Husk at du også altid kan få inspiration til leg på DearBabys Instagram.

BLIV MEDLEM

SHOP

Comments are closed.