
30/06-21
Tigerspring & Vidunderlige Uger
Tigerspring: Når dit barn udvikler sig i ryk
Har du oplevet, at din baby pludselig bliver mere pylret, vil være tæt på dig hele tiden eller sover dårligere? Det kan være tegn på et tigerspring! – en vigtig periode i dit barns udvikling. Børn gennemgår 10 mentale og motoriske tigerspring i deres udvikling meget tidligt i livet. Forskning viser, at helt naturlige humørskift hører sammen med denne udvikling.
Blogindlæggene er skrevet med udgangspunkt i bogen Vidunderlige Uger skrevet af Hetty van de Rijt, Frans X Plooij og Xaviera Plas-Plooij.
Hvad er et Tigerspring?
Et tigerspring er en fase, hvor dit barn lærer nye færdigheder og ser verden på en ny måde. Disse perioder er helt naturlige, men kan også være udfordrende, fordi dit barn ofte bliver mere uroligt og har brug for ekstra tryghed.
Tænk på det som at få superkræfter natten over – det kan både være spændende og lidt skræmmende for dit barn!
Hvordan påvirker tigerspring humøret?
Når dit barn oplever et tigerspring, kan du mærke det på humøret. Dit barn kan:
- Blive mere pylret og have brug for ekstra tryghed
- Have svært ved at sove eller vågne oftere om natten
- Være ekstra sultent eller afvise mad, det normalt elsker
- Have humørsvingninger – glad det ene øjeblik, frustreret det næste
Dette kan være udfordrende, men det betyder også, at dit barn lærer noget nyt!
Vi giver dig her et overblik over tigerspringene og tilsvarende humørskift
Barnets erfaringer gennem disse tigerspring lægger grundstenene for barnets talenter, præferencer og personlighed. Hvert spring ændrer barnets fysiske kunnen og mentale opfattelsesevne. Hvilket gør at man som forælder kan blive helt overrasket, over at barnet kan noget nyt nærmest natten over. Det kan også være en frustrerende stund, hvis ens spædbarn lige pludselig bliver ked af det. Især når man ikke kan regne ud præcis hvad barnets humør bliver så påvirket af. Men de pludselige humørsvingninger i barnets første levemåneder er blot en del af barnets helt naturlige udvikling. Barnet har brug for tryghed og nærhed, når det skal vænne sig til nye forståelser af sig selv og omverden.
I figuren nedenfor kan du se, hvornår du kan begynde at forvente et spring, som forekommer i uge 5, 8, 12, 19, 26, 37, 46, 55, 64 og 75 efter dit barn er født. Her ser du også, hvornår du kan forvente helt naturlige skift i dit barns humør, så du ikke behøver at bekymre dig! I disse perioder, som i figuren er markeret med grå uvejrsskyer, kan dit barn være mere omklamrende, grædende eller krævende end det plejer. Dette sker, fordi dit barn kan mærke, at der sker noget i kroppen og sindet, hvilket gør det uroligt. Dette skal du dog kun se som et tegn på, at dit barn er i gang med at udvikle sig og gøre fantastiske fremskridt!
Her er en kort oversigt over de 10 mentale spring, som dit barn kommer til at opleve i løbet af sine første 20 levemåneder:
1. Tigerspring: SANSERNE
Uge 5 (ca. 1 måned) Dit barn bliver i denne periode overvældet af nye fornemmelser både fra omverdenen men også fra sig selv. Barnets indre organer såvel som dets bevidsthed udvikler sig hurtigt, hvilket gør barnets sanser mere følsomme.
2. Tigerspring: NYE MØNSTRE
Uge 8 (ca. 2 måneder) Her begynder dit barn at genkende ting, som det ser, hører, lugter, smager og mærker. Barnet viser også de første tegn på sin udviklende personlighed i form af at vise, hvad det kan lide og ikke lide.
3. Tigerspring: GLIDENDE OVERGANGE
Uge 12 (ca. 3 måneder) Omkring 12-ugers alderen vil dit barn opfatte hvordan ting omkring det ændrer sig gradvist. Dit barn vil bl.a. blive opmærksom på tonelejer som skifter eller en krop som skifter position. Barnet vil også selv kunne skabe disse glidende overgange.
4. Tigerspring: BEGIVENHEDER
Uge 19 (ca. 4,5 måneder) Dit barn kan omkring denne alder lave en kort række glidende bevægelser og gør måske endda sine første forsøg på at kravle. Denne evne til at kunne sætte bevægelser og lyde sammen i mindre serier gør også at barnet begynder at lave små ‘pludre’-sætninger.
5. Tigerspring: SAMMENHÆNGE
Uge 26 (ca. 6 måneder) Nu begynder dit barn at kunne registrere mange sammenhænge og at forstå at visse ting hænger sammen med visse andre. Afstande bliver en realitet for barnet, som pludselig bliver opmærksom på, at legetøj eller mor nogle gange er uden for rækkevidde, hvilket kan være frustrerende.
6. Tigerspring: KATEGORIER
Uge 37 (ca. 8,5 måneder) Grupper og kategorier opstår i dit barns forståelse, og det kan snart genkende at visse ting lugter ens eller ser ens ud og derfor hører til samme kategori. Gennem leg undersøger barnet ligheder og forskelle på ting, dyr og mennesker i dets omgivelser for at lære at ‘sortere’ dem.
7. Tigerspring: RÆKKEFØLGER
Uge 46 (ca. 10,5 måneder) Dit barn bliver nu optaget af at konstruere og at sætte begivenheder i rækkefølge. Barnet undersøger hvad der sker, når det udfører handlinger i en bestemt rækkefølge. Det kan måske være bevidst om, at det får sko på ved at hente dem og placere dem ved fødderne, før det er i stand til at få dem på selv.
8. Tigerspring: PROGRAMMER
Uge 55 (ca. 12,5 måneder / 1 år og 1 måned) Evnen til at forstå programmer er en videreudvikling af rækkefølger. Barnet begynder at forstå hvilke ting der kommer i rækkefølge og at der er flere måder at opnå samme resultat.
9. Tigerspring: PRINCIPPER
Uge 64 (ca. 14,5 måneder / 1 år og 2,5 måneder) Barnet begynder at tænke på en måde som mere ligner en voksens måde at tænke på. Du kan måske lettere forstå, hvad dit barn forsøger at gøre eller fortælle. Barnet kan også snart selv lave om på programmer og selv bedømme om denne forandring er god eller dårlig.
10. Tigerspring: SYSTEMER
Uge 75(ca. 17 måneder / 1 år og 5 måneder) Dit barn bliver efterhånden bevidst om sin evne til at styre egen krop. Barnet opdager, at det har sin egen vilje og en kontrol, som kan få ting til at ske. Det begynder at forstå forskellen på sig selv og på andre, og det begynder at danne sig en samvittighed.
Brugen af listen
Husk at intet barn vil gøre det hele eller følge listen slavisk. Nogle viser kun et par af de beskrevne færdigheder på dette tidspunkt, og måske er der færdigheder, som du først ser uger eller måneder senere. Smag ændrer sig – også blandt spædbørn! Når du lægger mærke til dit eget barns præferencer, vil du opdage hvad der gør dit barn så unikt.
I kommende indlæg her på bloggen vil vi gå i dybden med de enkelte tigerspring og den mentale og motoriske udvikling, som dit barn gennemgår i sine første 20 levemåneder. Blogindlæggene er skrevet med udgangspunkt i bogen Vidunderlige Uger skrevet af Hetty van de Rijt, Frans X Plooij og Xaviera Plas-Plooij.
BLIV MEDLEM af DearBabys Legetøjskasser, hvor du modtager aktuelt legetøj til dit barn hver måned! Al legetøjet er nøje udvalgt med udgangspunkt i tigerspringsmodellen og er altså altid aktuelt ift. dit barns udvikling.
Skrevet af:

Andre indlæg fra DearBaby

Skrevet af:

Børnefysioterapeut

Skrevet af:

Børnefysioterapeut

Skrevet af:


Skrevet af:
