fbpx
Dankort logo Visa logo Mastercard logo MobilePay logo Anyday logo 1
Bestil inden kl 16 og vi sender i dag - Gælder alle hverdage
Menu
6 tigerspring sjette vidunderlige uger

6. Tigerspring – En Verden af Kategorier

VELKOMMEN TIL EN VERDEN AF KATEGORIER!

NÅR BABY ER OMKRING 37 UGER GAMMEL, SKER DET SJETTE STORE UDVIKLINGSSPRING. VELKOMMEN TIL EN VERDEN AF KATEGORIER!

6. tigerspring vidunderlige uger

 

Her er 6. tigerspring! Figuren ovenfor viser en tidslinje opdelt i uger. Det sjette tigerspring forekommer som regel i barnets 37. leveuge. Det svarer til omkring 8-9 måneders alderen. Sol og skyer repræsenterer hhv. de såkaldte solrige og stormfulde perioder i babys humør. Du kan få det fulde overblik over tigerspringmodellen HER.

Det trækker op til storm

Op til dette spring vil dit barn igen opleve store forandringer i sin verden, fordi de kan mærke en masse nye og måske lidt skræmmende evner komme dumpende. Dette kan ligesom ved tidligere udviklingsspring virke overvældende, da de ikke forstår, hvad det er, der sker med dem. Barnet var lige begyndt at få ro, da der pludselig sker en masse nyt igen.

Derfor er det helt normalt, at barnet bliver mere omklamrende og græder mere i denne periode end i de foregående uger. Du vil som forælder lægge mærke til, at dit barn er mere gnaven, rastløs eller utålmodig, end det plejer at være. Denne stormfulde periode kan vare mellem tre og seks uger og vil som regel forekomme i barnets 32. til 37. leveuge. Dette kan selvfølgelig variere fra barn til barn.

Udviklingen i 6. Tigerspring

Frygt ej! Stormen vil lægge sig igen omkring 37. uge, hvor barnet vil begynde at kunne bruge og udvikle sine nye færdigheder. Du vil måske bemærke, at dit barn er meget undersøgende i sin leg. Små dibbedutter og dingenoter bliver samlet forsigtigt op mellem pege- og tommelfinger for derfor at blive studeret nøje. En metodisk undersøgelse af alt er sat igang, og barnet vil få en alvorlig mine, imens der forskes. Dit barn en blevet en lille forsker, som vil kategorisere sin verden. Barnet begynder altså at forstå, at forskellige ting hører sammen i forskellige kategorier. F.eks. forstår barnet nu, at ærter og bananer smager forskellige. De har forskellige størrelser, farver og form, men begge dele er mad. De har det til fælles, at de kan spises.

Denne kategorisering vil barnet gøre med alt, hvad de kender. Barnet begynder at forstå, at de selv hører i samme kategori som mor og far, og at dyr tilhører en anden. Men både mennesker og dyr er levende og kan bevæge sig af sig selv. Det kan legetøjet ikke. Der er kategorier på kryds og tværs. Ting kan være forskellige på én måde og være ens på en anden. Det er derfor en meget indviklet og landvarig investigation for barnet.

Se vores shop-kategori 6. Tigerspring med legetøj og udstyr, som er særligt aktuelt omkring netop dette tigerspring!

Vidste du at ved 6. tigerspring:

  • Barnet forstår at ærter, bananer, grød og æbler alt sammen er mad. Men også at de er forskellige på andre måder.
  • Barnet vil udvise sin personlighed ved at prioritere visse kategoriseringer frem for andre. Måske elsker de at undersøge teksturer frem for farver eller omvendt.
  • Du kan hjælpe dit barn med kategoriseringen, hvis de støder på noget, som ikke giver mening. Lad deres interesse lede legen og følg deres nysgerrighed.
  • Du kan præsentere dit barn for koncepterne “én” og “mere end én”. Lad dem lege med et sæt klodser og vis dem, at de kan skilles ad i flere dele.
  • Barnet begynder at lære forskellen på hårdt og forsigtigt. Dette vil vise sig ved leg med dyr eller andre børn. Her kan I opfordre til at være blid ved andre levende væsener. Der er også visse genstande, som er mere skrøbelige end andre og derved kan gå i stykker, hvis man ikke leger forsigtigt.

Det næste tigerspring

I babys 46. uge vil han eller hun ramme det næste store udviklingsspring – Det 7. Tigerspring. Dette spring kaldes ‘En verden af Rækkefølger’.

Her kan du se en oversigt over alle 10 tigerspring, hvornår de forekommer og hvilken udvikling de fører med sig.

Vidunderlige Uger

Blogindlægget er skrevet med udgangspunkt i bogen Vidunderlige Uger skrevet af Hetty van de Rijt, Frans X Plooij og Xaviera Plas-Plooij.
Læs alt om alle 10 tigerspring i bogen.

3 måneders kassen

BLIV MEDLEM af DearBabys Legetøjskasser, hvor du modtager aktuelt legetøj til dit barn hver måned! Al legetøjet er nøje udvalgt med udgangspunkt i tigerspringsmodellen og er altså altid aktuelt ift. dit barns udvikling.

Comments are closed.