fbpx
Dankort logo Visa logo Mastercard logo MobilePay logo Anyday logo 1
Bestil inden kl 16 og vi sender i dag - Gælder alle hverdage
Menu
7. tigerspring vidunderlige uger

7. Tigerspring – En Verden af Rækkefølger

VELKOMMEN TIL EN VERDEN AF RÆKKEFØLGER!

NÅR BABY ER OMKRING 46 UGER GAMMEL, SKER DET SYVENDE STORE UDVIKLINGSSPRING. VELKOMMEN TIL EN VERDEN AF RÆKKEFØLGER I 7. TIGERSPRING!

7. tigerspring vidunderlige uger

Det er tid til 7. tigerspring! Figuren ovenfor viser en tidslinje opdelt i uger. Det syvende tigerspring forekommer som regel i barnets 46. leveuge. Det svarer til omkring 11-12 måneders alderen. Sol og skyer repræsenterer hhv. de såkaldte solrige og stormfulde perioder i babys humør. Du kan få det fulde overblik over tigerspringmodellen HER.

Det trækker op til storm

Mellem uger 40 og 44 af barnets liv vil det begynde sit spring ind i 7. tigerspring, som hedder Rækkefølgernes Verden. En stormfuld periode viser sig igen, da barnet atter oplever store forandringer i sig selv. Barnet vil derfor blive omklamrende og krævende igen. Alle sanserne opfanger nu ting, som er nye og fremmede og derfor lidt skræmmende.

Barnet begynder også at tænke på en helt ny måde. Nu er de mere interesseret i, hvordan ting passer sammen og sættes korrekt sammen end i at skille det ad. Og de lærer, at det altså er sværere at samle ting, end det er at skille dem ad. Og det kan være rigtig frustrerende.

I denne stormfulde periode vil dit barn klamre sig til dig, og når det ikke kan, vil det holde rigtig godt øje med dig. Barnet vil altså holde den fysiske kontakt så længe som muligt, hvis han eller hun kan komme afsted med det. Men samtidig kan barnet også være interesserede i at lege. For dem kan legen altså sagtens være højdepunktet – så længe mor eller far er i nærheden og barnet har deres fulde opmærksomhed. Dette kan være frustrerende for forældrene, som jo selvfølgelig også har deres egne behov og gøremål.

Udviklingen i 7. Tigerspring

Hvis du lagde mærke til, at dit barns tit havde travlt med at skille ting ad i deres undersøgelse af kategorier, vil du måske nu bemærke, at de nu er optagede af at sætte ting sammen igen. Og det kan være lidt mere tricky. Barnet undersøger, hvordan ting hænger sammen – bogstaveligt talt. Det er lidt mere krævende at sætte ting sammen end at skille dem ad, men det er nu engang det stadie, som dit barn er nået til i deres udvikling.

Dette spring hedder Rækkefølgernes Verden, fordi barnet lærer, at ting skal sættes i den rette orden for at fungere. Hvilke ting passer samme hvor? Og hvad skal sættes på først? Barnet sætter sig mål og finder ud af, at man skal gøre tingene i den rigtige rækkefølge for at nå målet.

Barnet prøvet at være præcis i sine bevægelser, hvor det før kunne se lidt destruktivt ud. Nu skal der koncentreres for at sætte stableklodsen oven på den lidt større stableklods. Barnet lærer, at for at tårnet skal blive stabilt, må klodserne placeres korrekt. Barnet vil nu begynde at være i stand til at sætte to ting sammen, sætte to ting oven på hinanden eller proppe en ting ind i et hul der passer. Det kan f.eks. være en puttekasse, hvor de forskellige klodser skal sætte i de tilsvarende huller. Alt bliver nøje undersøgt, så barnet kan se, hvad der passer sammen og hvad der ikke gør.

Leg med rækkefølger

Stabletårne og puttekasser er skønt legetøj til dette udviklingsspring og vil være en stor hjælp, når barnet vil undersøge hvordan ting sætte rigtigt sammen for at fungere.

Når barnet undersøger sit legetøj, kan du som forælder være med i legen ved at agere support. Barnet har sikkert sat sig et mål med legen, i denne alder er det ofte noget med at sætte ting sammen, så det kan være surt, når det ikke lige lykkedes. Beder barnet om hjælp ved at række dig legetøjet, kan du guide dem lidt på vej. Giv dem derefter en chance til. Pas på med at overtage legen, når barnet ikke ‘gør det korrekt’. De skal nok lære det med lidt hjælp og lidt tid.

Se vores shop-kategori 7. Tigerspring med legetøj og udstyr, som er særligt aktuelt omkring netop dette tigerspring!

Vidste du at ved 7. tigerspring:

  • Barnet bliver ofte jaloux, når mor eller far giver opmærksomhed til andre end dem selv. Eks. søskende.
  • Barnet bliver også mere ængstelige over for fremmede og søger tilflugt hos forældrene.
  • Dit barn vil rigtig gerne beskæftiges – Så længe du også er med.
  • De kan også begynde at sutte mere på tommelfingeren.
  • Barnet kan opføre sig ekstra sødt og vil rigtig gerne kramme, når mor eller far eks. taler med venner.
  • Dit barn vil bede dig om at navngive ting ved at pege på det.

Det næste tigerspring

I babys 55. uge vil han eller hun ramme det næste store udviklingsspring – Det 8. Tigerspring. Dette spring kaldes ‘En verden af Programmer’.

Her kan du se en oversigt over alle 10 tigerspring, hvornår de forekommer og hvilken udvikling de fører med sig.

Vidunderlige Uger

Blogindlægget er skrevet med udgangspunkt i bogen Vidunderlige Uger skrevet af Hetty van de Rijt, Frans X Plooij og Xaviera Plas-Plooij.
Læs alt om alle 10 tigerspring i bogen.

3 måneders kassen

BLIV MEDLEM af DearBabys Legetøjskasser, hvor du modtager aktuelt legetøj til dit barn hver måned! Al legetøjet er nøje udvalgt med udgangspunkt i tigerspringsmodellen og er altså altid aktuelt ift. dit barns udvikling.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *