Menu

Sorteringsleg

Sorteringsleg

Børns kognitive udvikling mellem 1 og 2 år er en spændende fase, hvor de for alvor begynder at udforske og forstå verden omkring dem. Sorteringsleg er en glimrende leg, når barnet skal lære at forstå ligheder og forskelle.

Fakta om sorteringsleg:

  • Kræver lidt opmærksomhed og koncentration: Sorteringslege kræver, at børn fokuserer på opgaven og skelner mellem forskellige egenskaber som farve, form eller størrelse. Begynd derfor med fordel omkring 15 måneders alderen.
  • Klassifikationsevner: Sortering indebærer at kategorisere genstande baseret på lignende egenskaber. Ved at sortere lærer børn at identificere og adskille forskellige kategorier, hvilket er en grundlæggende færdighed inden for kognitiv udvikling.

Sorteringslege er en god måde at lære nye ord og begreber på, da barnet sorterer og kategoriserer ting efter deres egenskaber. I 6. tigerspring begyndte barnet at udvide sin forståelse for kategorier. I Kategoriernes Verden blev barnet bevidst om at en hund, en kat, en hest og en ko alle hører under kategorien dyr. På trods af at de er forskellige. Barnet forstår, at når det skal have tøj på, består det af flere genstande, som alt sammen kan kategoriseres som tøj, selvom de ser forskellige ud.

Sorteringslege fungerer bedst, når barnet har opbygget en forståelse for forskelle. Legen kan praktiseres fra 1 år og helt op til 6 år – den skal blot tilpasses. I aldersgruppen 1-2 år skal sorteringslegen være enkel og tilpasset børns individuelle behov og interesser for at være mest effektiv og sjov.

Hvilke færdigheder udvikles gennem sorteringsleg?

  • Finmotoriske færdigheder: Når børn sorterer genstande, bruger de deres hænder og fingre til at håndtere og placere objekterne korrekt. Det bidrager til udviklingen af finmotoriske færdigheder, der er vigtige for senere aktiviteter som at skrive og klippe med saks.
  • Forståelse af begreber: Sorteringslege hjælper børn med at forstå grundlæggende begreber som “samme” og “forskellige”, “stor” og “lille”, “rund” og “firkantet”. Det er vigtige forudsætninger for senere læring, især inden for matematik og sprog.
  • Selvstændighed: Når børn sorterer genstande og opdager, at de kan organisere og kategorisere ting selv, styrker det deres følelse af selvstændighed og selvkontrol.
  • Selvregulering: Sorteringslege kan kræve en vis grad af tålmodighed og selvregulering, da børn skal koncentrere sig om opgaven og følge reglerne for legen.
  • Sprogudvikling: Når børn deltager i sorteringslege, kan de også udvikle deres sprogfærdigheder. De lærer at beskrive, hvad de gør og lærer at bruge ord som større, mindre, samme, forskellige osv.

Sorteringslege

Sorteringsleg er således en sjov og lærerig leg, som I kan introducere tidligt ved at tilpasse sværhedsgraden til det I sorterer. I DearBaby introducerer vi Suction Kupz til sorteringsleg fra 15 måneder

Fat Brain Suction Kupz - 6 stk.

Her kan du nemt give dit barn små succesoplevelser ved at lade dit barn sortere sine snacks i farverige kopper. Kopperne vælter ikke, fordi de er udstyret med en sugekop i bunden. At lade barnet sortere snacks, styrker barnets finmotorik og logik. Vores ekspert Ninna Pedersen, Børnefysioterapeut forklarer, at mange faktorer spiller ind, når det handler om børns finmotoriske færdigheder. Hos de små børn fokuseres der på om deres gribe- og pincetgreb om en genstand fungerer. Her er sorterings af snacks en god øvelse. 

Sorteringslege er også gode til at udvikle dit barns logiske sans. Suction Kupz kan nemlig også bruges i badet. Her kan de sættes fast på badekarret, fliserne eller glasvæggen, og dit barn kan hælde vand frem og tilbage. Kopperne kan endda sidde fast i panden, hvilket dit barn sikkert vil synes er sjovt. Legen med at trykke sorteringskopperne fast og hive dem af styrker også barnets finmotorik, håndkontrol og logiske sans.

Produktet My Cart Farmer’s Market Sorting Set er også fantastisk til sorteringsleg fra omkring 18 mdr., hvor barnet kan sortere grøntsager og frugter efter farver, former og størrelser.

sorteringsleg

Ligeledes er produktet Classroom Play Food Set også fantastisk til sorteringsleg fra omkring 2 år. Her kan barnet sortere de forskellige madvarer i forskellige kategorier som eksempelvis kornprodukter, søde sager eller grøntsager. Det styrker alt sammen barnets logik og finmotorik.

Classroom Play Food Set Learning resources

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *