fbpx
Dankort logo Visa logo Mastercard logo MobilePay logo Anyday logo 1
Bestil inden kl 16 og vi sender i dag - Gælder alle hverdage
Menu
babyer

Favoritside hos baby

Milepæle er vigtige, men de skal også tages med et gran salt, da børn udvikles forskelligt. Det er fint at have dem som en rettesnor, for hvornår barnet cirka kan hvad. Dog er det vigtigt at kigge specifikt på det enkelte barn og dets ressourcer.

Favoritside hos babyer

Med hensyn til den motoriske udvikling kan problematikken favoritside hos baby godt være et emne for de 2 måneder gamle babyer eller fra de er helt nyfødte.

Milepæle er vigtige, men de skal også tages med et gran salt, da børn udvikles forskelligt. Det er fint at have dem som en rettesnor, for hvornår barnet cirka kan hvad. Dog er det vigtigt at kigge specifikt på det enkelte barn og dets ressourcer.

Når jeg har et barn til konsultation, så er det ikke milepælene, jeg kigger efter. Så derfor sidder disse ikke på rygraden. Blot de mest store milepæle som at gå, kravle, sidde alene og mave sig frem. Vigtigst af alt er, om barnet er aktiv med hele kroppen, øjenkontakt og om barnet er til stede i kontakten. 

Med hensyn til favoritside hos babyer så kan jeg anbefale, at man som forældre allerede tænker på dette lige efter fødslen, da dette allerede kan opstå efter få dage. Det er en god idé at tænke over, at babys hovedet skal være drejet til begge sider i løbet af dagen, hvis muligt, når baby er maveliggende på forældrenes bryst. Det samme gælder ved gang med barnet i favnen – brug begge sider – hovedet enten mod venstre eller højre albue. Som forældre kommer man oftest til at gå med barnet i de samme stillinger. Derfor er det en god idé at variere stillingerne.

Når baby er omkring de 2 måneder, så brug noget legetøj med lyd eller farve, som baby kan kigge efter fra den ene side til den anden, eller massere baby på begge sider af halsen, nakken og øvre ryg. Hvis baby ikke kan dreje hovedet til den anden side, eller der begynder at komme asymmetri af hovedform, så kan det anbefales at søge hjælp hos en børnefysioterapeut. 

Mavetid

I samme omgang er mavetid også en meget vigtig træning for baby, hvilket allerede kan igangsættes få dage efter fødslen. Husk reglen med 5 min. mavetid for baby hver dag pr. uge, kan øges jo ældre barnet bliver. På maven trænes den øvre nakkemuskulatur og senere arme og stabilitet, som den ældre baby har brug for til at mave sig frem og derefter kravle. Hvis baby har svært ved at løfte hovedet op fra underlag efter flere ugers træning, eller har svært ved at forblive i stillingen, er det også relevant at søge hjælp hos en børnefysioterapeut. Hvis man har en pilates bold, kan den fungere til mavetræning hos baby. Ved både favoritside og for meget rygliggende kan konsekvensen være asymmetri og evt. fladt baghoved. 

Husk at tildele barnets fødder opmærksomhed med massage og nussen, da barnets kropskema skal etableres, og ofte bliver disse kære fødder og ben glemt. Mange sensoriske receptorer sidder under fødderne. Dette gælder også til præmature børn og indlagte småbørn, hvor evt. blodprøver tages i hælen, da der kan forekomme sensibilitet under fødderne.

Det er altid en god idé at danse med barnet, gynge barnet i en evt. sansegynge, øve at trille. Prøv generelt at lade lade barnet prøve selv før forældre hjælper.

Skrevet af: Ninna Pedersen, børnefysioterapeut

Comments are closed.

Skrevet af:

Børnefysioterapeut

Børnefysioterapeut