"Yoga gør mig stærk klog og kærlig, lærer mig at jeg er noget særligt. Forbundet med alt på denne jord, dyr og mennesker og planter der gror."
Sådanne små remser og mange flere, anvender vi i børneyoga fortæller Emmamaria Vincentz, der er børneyogalærer med speciale i børn med særlige behov og sanseintegration.
Hvad er yoga?
Yoga er ultrakort fortalt, en mere end 5000 år gammel sundhedsvisdom fra Indien. Helt lavpraktisk handler yoga om at balancere den fysiske, mentale, kognitive, energetiske og spirituelle del af vores menneskelige eksistens. Dette med udgangspunkt i åndedrætsøvelser, øjenøvelser, renselsesøvelser, fysiske øvelser, afspænding, mindfulness og meditation med visualisering. Der er også anvisninger om sund kost/ernæring.
Disse gængse sundhedsanvisninger modsvarer i øvrigt de danske og internationale retningslinjer. Dog set ud fra et naturligt og holistisk perspektiv med mennesket i centrum og ønsket om at finde roden til ubalance og ikke kun behandle symptomer.
Yoga er baseret på forebyggelse og sundhedsfremme for at hjælpe det enkelte menneske til at mærke og forstå sin særlige komposition og præference.
Dette for at man kan lære at passe bedst muligt på sig selv og mærke hvad der er sandt og sundt. Ikke bare for sig selv men også i samspil med hinanden, naturen og verden.
Børneyoga - hvad er det?
Børneyoga er en størrelse for sig og fik for alvor fodfæste i den vestlige verden for mere end 30 år siden via pioner Marsha Wenig, grundlægger af YogaKids Intl, USA - hvor jeg er uddannet fra. Læs mere HER.
Yogakids forstod, at børn leger og lærer ved at mærke verden med alle sanser. Lidt ala italienske Maria Montesorris tilgang til udvikling og edukation. Børneyoga er da også inspireret af bl.a. Montesorri men især af Howard Gardner og hans multiple intelligenser.
Udgangspunktet for børneyogaen for de yngste er legen.
Men for tumlinge er legen essentielt og børns umiddelbare og direkte adgang til den verden de er en del af, og som hele tiden udvider sig mellem deres hænder. Legen udmærker sig ved, at være fællesskabsorienteret og åben – uden et egentligt facit eller en korrekt måde at være i den på. Det betyder på ingen måde, at der ikke er nogen vokseninitieret struktur på sådan en time, eller at man altid selv kan fortolke en stilling, som man vil, uanset om det er anatomisk uhensigtsmæssig eller ej. Men det betyder, at man som underviser og voksen skal være meget mere lydhør overfor de input og den respons, som kommer fra de små udøvere, så de kan være reelle medskabere og ikke bare statister. De voksne deltager, og des yngre børnene er, er de voksnes kroppe de smås "legeplads" og kropslige forlængelse.
En af de vigtigste formål med at børn dyrker yoga fra en tidlig alder er, at styrke børns nysgerrighed og selvfornemmelse. På den måde lærer de at stole på deres egne instinkter og kropslige fornemmelser og føler sig som hele og forbundne væsner. Forhåbentligt får man samtidigt plantet et frø, som kan være med til at slå rødder senere i livet.
Børneyoga giver børn mulighed for at lære deres eget lille kropshylster at kende, så de får både:
- Kropskendskab (Basale fysiologiske behov som sult og træthed. Kropslige tilstande f.eks. muskulære spændingstilstande, smerte eller velvære. Fysiologiske reaktioner på følelsesmæssige tilstande som hjertebanken, svedige hænder mv. Kroppens funktion f.eks. viden om åndedræt, kredsløb og fordøjelse. Kropslige muligheder og viden om kropslig kapacitet, holdning, vaner mm. Ens fysiske og psykiske grænser)
- Kropsbevidsthed (Vores bevidsthed og evne til at registrere, hvordan kroppen føles, når den er i forskellige spændingstilstande – når den er hårdtarbejdende eller i fuldstændig hvile, hvordan forskellige stillinger, bevægelser og forskellige sansninger påvirker os, så det enten føles rart eller det modsatte).
- Kropsbeherskelse / mestring (Vores evne til at tilegne os og udføre specifikke fysiske bevægelser og bevægelsesrækker. For de allermindste kan det være en stadig større beherskelse af først grundmotorikken og senere grundbevægelserne. Således at de ikke bare kan udføre disse kvantitativt, men også med større og større kvalitet og dermed akkuratesse, automatisering og med mulighed for at bygge nye bevægelser ovenpå disse).
- Kropsoplevelse (Vores egen individuelle tolkning og forståelse af de kropslige sansninger vi får. De tre andre begreber er oftest en objektiv viden om egen krop, dennes tilstand og muligheder.)
Børneyoga giver yderligere børn mulighed for at lære med de indlysende og umiddelbare læringskanaler de er født med – nemlig deres sanser. Det styrker børns perception og dermed deres koncentration, opmærksomhed og kognitive kapacitet.
Børneyogaen udvikler børns evne til stresshåndtering, selvregulering, empati, indlevelse, fantasi og selvforståelse. Derudover er det bare super sjovt og en skøn, nærværende og meningsfuld måde at tilbringe tid sammen som familie på. Det styrker relationsdannelsen, og tilbyder små bløde oaser til at trække vejret på dagen igennem idet man får tips til en optimal dagsrytme og sunde, små vaner og ritualer med stor effekt.
Det er vigtigt at huske, at børn lærer via bevægelse og sansemæssige input. De sidder ikke på samme måde stille som en voksen ville gøre til yoga, og det er heller ikke meningen og ville være at gå mod deres natur. I takt med børnene vokser, skærpes deres deltagen og koncentration, hvor de lærer via remser, rytme og sanglege. Børneyoga kan i høj grad kan minde om tumlastik, rytmik, sansemotorik mm. Det er bare så meget mere
Er du nysgerrig på hvordan du kommer igang med yoga for tumlinge? Børneyogalærer Emmamaria Vincent har skrevet et blogindlæg om hvordan du kommer igang med yoga for tumlinge, og hvordan du kan inddrage det i jeres hverdag. Læs blogindlægget HER.