fbpx
Bestil inden kl 16 og vi sender i dag - Gælder alle hverdage
Fremragende 4,8

DearBaby fylder 3 år 🇩🇰 Få medlemskabet til 319 kr/md med koden: HURRA3

Hjem » Yoga for tumlinge - hvordan?
10/08-23

Yoga for tumlinge - hvordan?

I dette blogindlæg skrevet af børneyogalærer Emmamaria Vincent kan du blive klogere på hvordan du kommer igang med at dyrke yoga sammen med barn og hvordan I nemt får det inddraget i jeres hverdag. God læselyst!

Yoga for tumlinge - hvordan?

FORMALISERET YOGA STUND - YOGARUTINE

(dette er særligt hvis du arbejder med børnegrupper til dagligt i dagpleje eller vuggestue/børnehave. Hjemmepasser du, er det en super struktur.)

En formaliseret time er bygget op omkring et tema samt fast struktur og vil typisk vare mellem 15- 45 min alt efter alder. Rytmen er som følger;

 • Start med genkendelig melodi/remse (det kan være så simpelt som at bruge et rasleæg og synge yoga yoga yogagggaa, yoga dag. Eller OM og så navnet på barnet:-)
 • Åndedræt - her bruger vi Ballonåndedrættet som bliver til en - > luftballon (her starter man enten i barnets position eller sidder i kringle, krummer sig sammen, og puster sig langsomt op at stå mens armene agerer ballon der pustes op i takt med åndedrættet, Stående  Snurrer man rundt om sig selv, 3 gange hver vej og "punkterer" derefter og lander på jorden.   x 3.
 • Solhilsen (se evt YogaVivo.dk, hvor jeg har indspillet en fin lille solhilsen med sang, eller i Hokus Pokus FiliYoga)
 • Navneleg (sig dit navn og et dyr)
 • Tema baseret på en lille historie du som voksen fortæller eller en bog der læses. Bogen er her en aktiv bog – eks ”Lille Larve” eller hvem har lavet lort på mit hoved. En hvilken som helst billedbog kan bruges, og/eller Lyt til løven.
 • Yogadisco – spil en børnesang der har en eller anden form for bevægelse i. Det kan være fra Kaj og Andrea, Avra for Laura (der er bla en med trolde der tramper) , Lotte Kærså og græsrødderne. Når musikken stopper - vær et yogadyr. (Du kan med fordel bruge yogakort fra "min yogakuffert"
 • Yogasøvn –tid til at "sove" slappe af. Oftest på den voksnes mave eller med tæppe, øjenpude på øjnene samt et tøjdyr på maven. Jeg giver personligt ofte lidt fodnus, bruger en blød bold til lidt massage, eller en "magisk støvekost" og synger eller spiller elefantens vuggevise eller Stjernesangen med Søs Fenger.  Der er også en meget fin sove remse i begge mine bøger.
 • Slutritual – Fingerremse Sa Ta Na Ma og kram.

YOGADRYP - RUTINER :

Uanset om du er forælder eller arbejder med børn til dagligt, kan små yogarutiner på 1-5 min gøre underværker.

Disse små dryp er særlige gunstige i overgange som for alle mennesker kan være sårbare. Især børn med særlige behov eller sansebearbejdningsdysfunktion, kan blive mærket af overgange. især hvis de ikke er forudsigelige. Yoga dryp kan understøtte smidige skift.

Yoga for tumlinge - hvordan?  

YOGA I HVERDAGEN

Selv anvendte jeg små yogaøvelser i den daglige personlige pleje af mine børn, da de var små. Hundestrækket, når de skulle have tørret rumpe, ( så kaldte jeg blot "huund"  -hvilket gjorde det legende, brugte tissues til åndedræts/pudse næse øvelse ved lange næser, og den lille bro, når de skulle have skiftet ble. Så var det nemt at få dem til at løfte rumpen. Når bleen var på, lavede jeg altid cykel bevægelser (tænker mange gør), for at styrke fordøjelsen som er alfa og omega. Der er desværre alt for mange børn, der har fordøjelsesproblemer, og oplever det gennem sin opvækst. Derfor har mange fysiske øvelser intention om at "rense kroppen" fri for affaldsstoffer og fremme fordøjelsen. Både fysisk, men også mentalt og følelsesmæssigt. Det hænger jo uløseligt sammen.

Når de skulle sove, sad jeg og trak vejret stille og roligt med en hånd på deres ryg eller mave. 10 rolige åndedræt, co-regulerer som oftest barnets nervesystem. Og vores børn var noget udfordrede med søvn.

Så jeg legede det simpelthen ind så det blev en fast del af deres daglige vaner.  Dette blot enkelte eksempler, for at understrege at yoga ikke blot er en øvelse som kun kan foregå på en yogamåtte. Langtfra. Det er en livsstil.

GODE YOGAØVELSER FOR DE SMÅ

Andre øvelser som støtter både de store helkropsbevægelser og fordøjelse er bl.a:

 • Trekanten (tekanden)
 • Træet
 • Hunden (er nævnt men gentages fordi den er så essentiel)
 • Katten
 • Slangen
 • Prutøvelse (ligge på ryg, bøje det en knæ mod mave og løfte overkrop som for at "kysse knæet" og ned. 3 x på hver side. Start med højre og så venstre.
 • Siddende regnbue og tvist (sid i kringle stilling) - mal regnbuen på himlen ved først at strække ene arm over hoved og "male", dernæst til den anden side. Slutteligt, drej til den ene side og send et kys over skulderen og dernæst til den anden side
 • Barn/mus - krum dig sammen på underbenene og gør dig bitte bitte lille.

Husk du skal hverken være uddannet yogalærer eller vide noget om baggrunden for yoga for at gå i gang. Det vigtigste er at eksperimentere, lege og vær tilstede. Vil du gerne læse mere om hvad yoga er og hvordan børneyoga gavner din tumling? Læs blogindlægget HER.

Rigtig god fornøjelse - håber du er blevet inspireret til at lege yoga.

Skriv en kommentar til indlægget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skrevet af:
Andre indlæg fra 
Emmamaria Vincentz
Del indlæg:

BLIV MEDLEM

.. Og få månedlige legetøjskasser udviklet i samarbejde med vores eksperter
SE LEGETØJSKASSERNE

Hver måned udskiftes dit legetøj

*OBS - Manglende returnering af legetøjskassen bliver anset som et ønske om at beholde produkterne og købe dem fri. Vi fakturerer derfor det oplyste beløb for produkterne.

Returret – Shop

Du har returret på nye varer købt i shoppen hos Dearbaby. Fortrydelse skal anmeldes til Dearbaby pr. mail på info@dearbaby.dk senest 14 dage efter købet.
Ligeledes skal varen sendes retur til Dearbaby senest 14 dage efter købet. Varen skal være i original emballage og må ikke have tegn på slid, skader, pletter eller udefrakommende lugte. Du betaler selv returomkostninger.

Der er ingen returret på brugte varer købt i shoppen. Har du fortrudt dit køb skal du kontakte Dearbaby pr. mail senest 3 dage efter modtagelsen af varen, hvorefter du kan ombytte til en anden vare i shoppen. Du betaler selv returomkostninger.

Vi hjælper gerne med en returlabel til fortrudt køb af nye og brugte varer og sender den til din mail. Prisen for en returlabel er 39 kr. Varen sendes direkte til:
Dearbaby Aps
Constancevej 9,
9000 Aalborg

Vi anbefaler at du bruger vores returlabel, da pakken er forsikret, der er track & trace på og hurtig levering. Vær opmærksom på, at du skal indlevere ved samme distributør, som du har modtaget gennem. Indleveres pakken forkert dækker forsikringen ikke, og Dearbaby kan ikke holdes til ansvar for returneringen.
Hvis du selv vælger distributør, skal du være opmærksom på følgende: Pakken skal sendes direkte til vores adresse, og der må ikke vælges pakkeboks eller posthus.

Levering og returnering

linkcross