Dankort logo Visa logo Mastercard logo MobilePay logo Anyday logo 1
Bestil inden kl 15 og vi sender i dag - Gælder alle hverdage
Menu
farvetori for børn farver

Farveteori i Børnehøjde

Farver – Farver alle vegne!

Nu står den på farveteori for børn. Farver er et sjovt og smukt fænomen, som gør vores liv lidt mere spændende, end hvis alt havde være sort, hvidt eller gråt. De forskellige farver har også med tiden fået vigtige symbolske betydninger i vores hverdag. F.eks. ved vi næsten instinktivt, at rød betyder stop og grøn betyder go i rigtig mange sammenhænge. Og det er børnene også med på!

Som voksne kan vi let tage fænomener som farver forgivet, fordi det er så basalt for os. Men for et barn på 2 år er det en helt ny verden, og de synes helt sikkert at leg med farver er sjovt. Samtidig med at det også er stimulerende for deres synssans. Ting som legetøj til børn er også ofte præsenteret i alle regnbuens skønne farver, fordi det appellerer til børn smag. Børn tegner med tusser, farveblyanter, vandfarve, fingermaling – De er kort sagt rigtig kunstneriske og elsker at udforske. Så hvorfor ikke hjælpe dem lidt på vej mod forståelsen af farvernes skønne verden?

Hvad er farveteori?

Ordet farveteori virker umiddelbart rigtig kompliceret, når man tænker på det i en barnlig kontekst. Men det kan simplificeres helt ned i børnehøjde, så selv de helt små kan følge med.

Farveteori handler i sin enkelthed om farvers forhold til hinanden. Mange kunstnere og grafiske designere bruger det i deres arbejde. Hvilke farver kommer efter hinanden i regnbuen? Hvad får man, når man blander disse to farver sammen? Hvad er kontrastfarver?

Men lad os nu holde os til børnenes univers og se på, hvad børn kan få ud af at tale om farver.

Farver og børn

Hvornår kan I begynde samtalen om farver? Det kan variere meget fra barn til barn, så vi vil som udgangspunkt anbefale, at I følger barnets interesse. Har dit barn givet udtryk for at have en yndlingsfarve, eller elsker de at male? Så kan I så småt lægge op til det, hvorefter I kan udvide efterhånden som interessen vokser.

Regnbuen er et godt sted at starte. Den er nemlig helt systematisk af natur og viser alle farverne i rækkefølge. Når der er regnvejr, samtidig med at der er sol, kan vi ofte få en smuk regnbue at se på himlen. I har måske allerede prøvet at spotte en ud af bilruden på en køretur.

TIP! I kan skabe jeres egen regnbue udenfor på en solskinsdag ved at tænde for haveslangen og sprøjte vandet ca. 45 grader opad med vandforstøverfunktionen. I kan også bruge en almindelig håndvandforstøver – evt. fra en tom rengøringsflaske. Solens stråler bøjes i de mange tusind vanddråber og skaber derved en regnbue med alle farverne. Sikke et syn!

regnbue alle farver rød til violet

Rækken af farver starter med rød og forsætter hele vejen til violet. Den naturlige regnbue kan også vises som et farvehjul, hvor farverne vises i en uendelig række, hvor den røde og den violette mødes. Man har simpelthen foldet regnbuen sammen til en cirkel.

farvehjul farveteori farver farve

Grundfarverne

Når man taler med børn om farver og farveteori er det en rigtig god idé ikke at blive for teknisk og teoretisk. Gør samtalen helt konkret, så barnet har noget at forholde sig til. F.eks. vil idéen om at folde regnbuen virke lidt underlig og uforståelig for en 2-årig. Derfor kan I med fordel benytte noget, som de fleste børn nok forstår – Nemlig maling.

Nu har barnet noget helt konkret og fysisk at forholde sig til, så nu kan farverne virkelig begynde at give mening. Men husk at denne leg ikke handler om, at barnet skal kunne repetere regnbuens farver i den rigtige rækkefølge og huske alle ‘reglerne’. Vi laver bare en sjov introduktion til farvernes verden og den magiske effekt, vi kan lave med dem.

I kan med fordel starte med Rød, Gul og Blå. Når det kommer til farver i den fysiske form, udgør disse tre farver basen. Med disse tre farver kan I nemlig blande alle de andre i regnbuen!

farver farveteori for børn rød bul blå

Skab nye farver og flotte kontraster

Har dit barn givet udtryk for, at de bare elsker farven grøn? Eller måske lilla? Vis dem hvordan I kan trylle dem frem ved at blande to andre farver. I kan bruge farvehjulet ovenfor som en guide, når I vil blande farver og derved skabe nye.

  • Grøn: bland gul og blå
  • Lilla: bland rød og blå
  • Orange: bland rød og gul

I kan også eksperimentere med, hvad der sker, hvis man tilføjer lidt mere blå til sin lilla eller lidt mere gul til sin grønne. Der kan skabes mange smukke nuancer. Prøv f.eks. med dette skønne fingermalingsæt fra SES Creative. Her får I de tre grundfarver, som I kan eksperimentere med.

fingermaling farver rød gul blå

Har I sort og hvid maling kan I eksperimentere med at tilføje lidt hvis for at gøre farven lysere eller sort for at gøre den mørkere.

Hvorfor ender vi tit med brun? Blander man lige meget gul, rød og blå, får man farven sort. Her skal man være meget nøjagtig, og det er rigtig svært at gøre. Det er derfor vi ofte kommer tæt på og derved får en eller anden variation af farven brun, når vi blander mange farver sammen.

Vidste I, at farver har modsætninger? Disse modsætninger kendes også som kontrastfarver, hvilket er en stor del af farveteori. Disse kan man også se på farvehjulet ved at se, hvilke farver der er på modsatte side af hjulet. Gul og lilla er f.eks. kontraster af hinanden. Det samme med rød og grøn. At sætte disse kontrastfarver ved siden af hinanden kan give en rigtig flot og visuelt stimulerende effekt.

I kan bruge bogen Mine Første 100 Farver som udgangspunkt, når I taler om, hvilke ting der har hvilke farver. Bananen er gul, træer er grønne, tomater er røde. Men det er selvfølgelig ikke alt, som altid har den samme farve. Måske har I en rød sofa derhjemme, hvor jeres nabos måske er grå.

Klar, parat, FARV!

Nu er I godt klædt på til at tale om farver og eksperimentere med alle regnbuens farver. Husk at fokusere på at have det sjovt og vise barnet magien ved at blande farver frem for at ‘undervise’. Børn lærer gennem leg og de får rigtig meget ud af selv at eksperimentere. Så der vil komme en masse brun!

Se også vores shop-kategori Krealeg, som har masser af skønne aktiviteter til det kreative barn – Alt fra vandfarver og gadekridt til stempler og blomsterpres.

Rigtig god farveleg!

Comments are closed.