fbpx
Dankort logo Visa logo Mastercard logo MobilePay logo Anyday logo 1
Bestil inden kl 16 og vi sender i dag - Gælder alle hverdage
Menu
vuggedød

Forebyg vuggedød

Vuggedød i Danmark

I 1980’erne døde omkring 100 spædbørn årligt under deres søvn. Og selvom forekomsten af vuggedød i Danmark heldigvis er faldet drastisk i de seneste 30 år, sker det desværre stadig indimellem. I 2010 var der kun 7 tilfælde af vuggedød registreret i Danmark, og det er på grund af en række gode råde, som er med til at sørge for sikkerheden under babys søvn.

Men hvad er vuggedød helt præcist? Og hvad kan du som forælder gøre for at undgå, at det værste skulle ske?

Hvad er vuggedød?

Vuggedød, også kendt som SIDS (Sudden Infant Death Syndrome), er betegnelsen for når tilsyneladende sunde spædbørn dør under søvn uden nogen klar årsag. For det meste rammes spædbørn af dette i 2-4 måneders alderen, og 90% af tilfældene sker, før barnet er 6 måneder gammelt. Det er stadig den dag i dag svært at fastslå den præcise årsag, men eksperter kan dog pege på visse miljømæssige forhold, som kan være medvirkende. Og det er disse, som lægger grundlaget for de gode råd, du som forælder kan efterleve for at forebygge vuggedød.

Sådan forebygger du vuggedød

Selvom årsagerne til vuggedød ikke er fuldt ud forstået, kan følgende forebyggelsesstrategier hjælpe med at reducere risikoen. Der er tre basale råd, som er bevist at kunne afhjælpe risici.

Sov på ryggen

Læg barnet til at sove på ryggen på en fast madras med stramt lagen, og sørg for, at der ikke er løse puder, tæpper og lignende i sengen. Baby har slet ikke brug for en hovedpude, da det gør det sværere for baby at bevæge sit hoved. Lægges baby på maven eller på siden, øges risikoen for kvælning, men når baby selv kan vende sig og lægge sig på maven, behøver du ikke vende dem om igen.
Undgå også at have legetøj og bamser i sengen, selvom det kan virke hyggeligt. Løsdele kan være medvirkende til at gøre sovemiljøet risikofyldt.

Temperaturregulering

Overophedning, enten fra for varmt tøj eller en for varmt sovemiljø, kan øge risikoen. Hold babys sovemiljø køligt og klæd baby passende på ift. temperaturen. Det anbefales at holde rumtemperaturen på ca. 18-20 grader. Tjek babys temperatur i nakken eller på maven, og mærk om han eller hun er varm der. Er baby blevet svedig er det også et tegn på, at de har det for varmt. Hvis du vælger at køle rummet ved at åbne et vindue, er det en god idé at sørge for, at baby ikke ligger i træk.

Ingen rygning eller snus

Eksponering for nikotin i form af cigaretrøg og/eller snus, både under graviditeten og efter fødslen, er en væsentlig risikofaktor for vuggedød. Undgå rygning og snus under graviditeten og efter fødslen. Et røgfrit miljø er afgørende for at reducere risikoen for vuggedød.

Hvis du er yderligere i tvivl eller har spørgsmål til sikkerhed og tryghed om natten, anbefaler sundhedsstyrelsen, at du taler med din egen læge angående dit barns søvn og sovevaner. Der er forskel på børn, og i visse tilfælde er de generelle råd ikke nok.

Kilder: Sundhedsstyrelsen og Sundhed.dk

Flat baghoved

Nu hvor vi har rådet til at lægge baby til at sove på ryggen, kan man måske begynde at undre sig over, hvordan man så undgår, at baby får et flat baghoved. Det er der heldigvis også råd for.

Læs vores blogindlæg om Flat/Skævt Baghoved, hvor kiropraktor med speciale i babyer og børn Annette Saxtorph går i dybden med emnet og giver en række gode råd.

Comments are closed.