fbpx
Dankort logo Visa logo Mastercard logo MobilePay logo Anyday logo 1
Trustpilot 4,9   •   Bestil inden kl 15 og vi sender i dag - Gælder alle hverdage   •   Kundeservice 2512 0007
Menu
kan man kravle forkert? tarzan kravl

Kan man kravle forkert?

Kan man kravle forkert?

Alle børn er forskellige og de udvikler sig på forskellige måder og i forskellige hastigheder. Men hvis man skal besvare spørgsmålet om, hvorvidt man kan kravle forkert, så er svaret kort sagt: Ja.

Der er mange forskellige måder at kravle på, og der er altid en grund til, at baby vælger den ene metode frem for den anden. Hvorfor tager barnet præcis denne metode i brug, når de vil bevæge sig fra A til B? Er det en forkert måde at kravle på, eller er det blot et stadie på vejen til at kravle mest hensigtsmæssigt? Vi har samlet et overblik over nogle af de alternative, men stadig almindelige, kravlemetoder.

Naturlige stadier

Møver baglæns

“At møve” betyder egentlig, at man bevæger sig med lidt besvær eller prøver at presse sig ind, hvor der er lidt plads. Når baby begynder at kunne bevæge sig fra ét sted til et andet, siger vi at baby møver sig frem, og det gør vi, fordi det er ret besværligt for dem. Det kræver rigtig meget træning for det lille barn at lære at komme fra A til B. Til at begynde med vil baby forsøge at trække sig frem med arme og ben, imens de ligger på maven. Baby har endnu ikke kræfter til at komme op i kravleposition på hænder og knæ, men de vil stadig gøre alt, hvad de kan, for at komme fremad.

Her lægger du måske mærke lidt, at bevægelserne har lidt den modsatte effekt, fordi barnet bakker baglæns i stedet for at komme fremad. Dette er et naturligt stadig i læringsprocessen, da musklerne skal udvikles, imens baby lærer sin krop og sine lemmer at kende. Derfor er det naturligt, at de første møve-bevægelser sender baby baglæns. Med tiden vil deres grovmotorik tillade, at de skyder fremad. Det kommer, når baby lærer, at de skal skubbe med benene og trække med armene. For at hjælpe med at motivere baby til at komme fremad, kan du lokke med et stykke legetøj. Prøv eksempelvis den sjove O-balls, som også laver en fin raslelyd.

Army crawl

Dette er, når baby får fat med knæ og underarme i en lavtliggende position og ligner en soldat, som kravler under et pigtrådsnet. Denne kravlemetode er stadiet før det almindelige kravl på hænder og knæ. Når baby ligger på maven, vil deres første bevægelse fremad stadig være på maven og de skubber sig fremad med al kraft.

Her får han eller hun trænet skuldre og lærer krydsbevægelser, hvilket er vigtigt i den motoriske udvikling. Senere udvikler baby styrke nok til at komme på på hænder og knæ. Her vil de nok bruge noget tid på at rokke lidt frem og tilbage, indtil de har lært og trænet sig til at kunne stabilisere sig selv og derefter kravle fremad på hænder og knæ. Det kræver en del koordination, så giv det tid, men du kan stadig motivere baby til at prøve at komme fremad.

Alternative kravlemetoder

Kan man kravle forkert? Når baby er kommet op fra maven og begyndt at komme i bevægelse, kan han eller hun “vælge” forskellige metoder til fremaddrift. Den mest almindelige er, når baby kravler på hænder og knæ. Her bruger baby sin kernemuskulatur til at balancere og koordinere mellem højre og venstre side for at lave krydsbevægelserne, hvilket får dem til at suse fremad over gulvet.

Men nogle gange kan den tidlige udvikling sætte andre bevægelser i gang hos baby, og deres go-to kravlemetode er måske derfor en lidt alternativ tilgang.

Tarzankravl

Denne kravlemetode kan du genkende på foden, som er i gulvet, når baby kravler. Barnet støtter på begge hænder, imens kun det ene knæ er i gulvet. Det andet ben støttes på foden (se billedet i toppen af blogindlægget). Dette kan forekomme på både højre og venstre side, men barnet vil for det meste altid vælge den samme side.

Når et barn tyr til tarzan-kravlet, vil han eller hun tidligere har vist tegn på en favoritside. Baby kiggede mest til den ene side frem for den anden, havde lettest ved at pivotere til den ene side og havde måske asymmetriske krybebevægelser. Den side, hvor foden er i gulvet, har udviklet sig stærkere end den anden. Så hvis baby eks. har højre fod i gulvet, når han eller hun tarzan-kravler, har de favoriseret højre side i sin tidligere udvikling. Du kan med fordel rette stillingen ved at sætte barnets knæ i gulvet for dem, så de derigennem måske kan rette asymmetrien.

Numsekravl

At numsekravle eller at gumpe – Kært barn har mange navne. Begge er betegnelser for, når baby sidder på numsen og bevæger sig fremad ved at trække i gulvet med hælene. Dette kan blive babys foretrukne kravlemetode, hvis de bl.a. er blevet placeret i siddende position oftere, end de er blevet placeret på maven. Er gulvet for glat, kan dette også være med til at vælge metoden, da det gør det let for numsen at glide, frem for at baby skal løfte sine lemmer en ad gangen.

Når først baby har opdaget fordelene ved at bevæge sig på denne måde, er det svært at fralære igen. Dette er fordi, barnet gerne vil have hovedet så højt oppe som muligt, så han eller hun bedre kan se verden. Det er for dem også en stor fordel, at de kan komme fra A til B, uden at skulle lægge legetøjet fra sig. Numsekravl tillader nemlig, at baby har begge hænder fri til at gøre alt muligt andet, imens de bevæger sig.

Du kan prøve at opmuntre baby til at kravle på hænder og knæ og evt. bruge et par skridsikre knæbind eller anskaffe et mere skridsikkert underlag, som f.eks. et gulvtæppe. Så kan babys knæ bedre få fat i gulvet, hvis tøjet glider på eks. et glat trægulv. Baby opdager også hurtigt, at numsekravlet er knap så effektivt på skridsikkert underlag og lærer måske af sig selv at kravle på hænder og knæ i stedet.

Kaninhop

Denne kravlemetode har fået sit navn efter den hoppende kanin, fordi baby bruger begge ben på én gang og hopper fremad. Derudover bliver benene trukket med ind under kroppen efter hoppet. Dette kan bl.a. ske hvis baby har svært ved at koordinere højre og venstre side, eller hvis der er svaghed, stramhed eller begrænset fleksibilitet i hoften.

Til slut

Måske kan du genkende en af de ovenstående kravlemetoder hos dit eget barn. Er du yderligere i tvivl, om dit barn har motoriske vanskeligheder og hvorvidt du bør gøre mere ved dit barns kravlemetode, anbefaler vi, at du kontakter din egen læge eller en fysioterapeut med speciale i babyer og børn.

Kilder: Chicago Pediatric Therapy and Wellness Center, Børnefysioterapi Maria Schultz Appelt, Fysioterapeut Metteemilia Nørregaard, Physical Therapy For Infants.

Comments are closed.