Denne hjemmeside bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookieoplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner som at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside og hjælpe vores team med at forstå, hvilke dele af hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.

03/11-23
Kravlet er en vigtig milepæl
Kravlet er en vigtig milepæl i forhold til at styrke kernemuskulaturen og koordinationen. Her lærer din baby at kunne bruge begge sider af kroppen samtidig og skiftevis. Det giver derfor rigtig god mening at lade din baby kravle så længe som muligt. Når din baby kravler, er det rigtig godt for den grovmotoriske udvikling. Både nakke- og rygmusklerne samt musklerne i arme og ben styrkes. Igennem krydsbevægelserne styrkes de muskler, din baby senere skal bruge til at rejse sig op og til at gå. Krydsbevægelserne fremmer også samarbejdet mellem de to hjernehalvdele, fordi begge siders muskler skal lære at arbejde sammen, når din baby øver sig på at kravle. Samtidig er det også en god træning for den vestibulære sans, da balancen udfordres og dermed styrkes. Kravlet hjælper også din babys dybdesyn og generel udforskning af verden på en helt ny måde.
Gode kravleøvelser
En god øvelse til at kravle er at lade din baby sidde skråt på gulvet. Du skal støtte siden af din baby med din underarm og lade din hånd støtte om din babys mave. Din anden arm griber om det nederste ben mod gulvet og støtter underbenet, så det ligger i gulvet og knæ og hofte er nogenlunde i 90 grader. Så lader du din baby række sig skråt fremad mod noget legetøj, så der kommer kortvarig støtte på knæene samtidig med, at du fortsat støtter din baby godt. Knæene skal stå lidt forskudt. Se video af øvelsen på Børnekiropraktorens Instagram.
Hvis din baby allerede kommer op på alle fire og kan møve sig lidt frem, så kan I prøve en øvelse, hvor I lægger en sofahynde eller anden stor pude på gulvet. Læg noget legetøj oppe på puden, så din baby skal møve sig op og hen over puden. Ved denne øvelse, skal din baby føre knæet op mod maven og bruge både arme og ben til at komme over puden. På den måde får din baby en fornemmelse af, hvilke muskler det skal bruge i kravlet.
Et andet godt råd til at komme videre til kravlet er at lade din baby være på et mere groft underlag ex. et tæppe, skumgulv, på græs eller andet som giver dem lidt modstand. Det er noget sværere at lære at kravle på et glat trægulv, da deres knæ hurtigt glider ud til siden.
Lad gerne din baby have bevægeligt tøj på, så de ikke hænger fast i noget og meget gerne så lidt tøj som muligt. Det er også en god idé at have bare tæet, så de får en god fornemmelse af underlaget. Tøj giver en ekstra sansebarriere ift. den kontakt barnet får med underlaget kun med huden. Det giver dem også bedre friktion og dermed bedre stabilisering.
DearBabys anbefalinger til kravlelegetøj
Generelt er rangler med raslelyde rigtig gode, når babyer skal lære at kravle. Det kan hjælpe dem med at fremme motoriske færdigheder og motivation. Når baby forsøger at gribe eller røre ved ranglen øves finmotorik. Derudover vil de ofte prøve at møve sig frem eller kravle hen imod ranglen. Det stimulerer motoriske færdigheder og hjælper baby med at styrke deres muskler og koordination.
Aktivitetsrullespejl fra Sebra: I takt med at baby udvikler sig, vil baby kunne møve sig eller kravle efter rullen og gå på opdagelse i de mange aktiviteter, som kan undersøges.
Spejlbolde fra TickiT: Boldene er idéelle til at kravle/krybe efter, og motiverer barnet til retningsskift på sit maveleje, som styrker barnets kropskerne. Boldene øver desuden barnet i krydsbevægelser. Bevægelserne stimulerer muskel- og ledsans og styrker hofte-og ryg.
Aktivitets- og kravletunnel fra That’s Mine: Tunnellen er god til at øve din babys kravleteknik og kan motivere baby til at kravle mere.
Crawl ‘N’ Go Snegl fra Yookidoo: Sneglen spiller musik og bevæger sig, hvilket motiverer baby til at møve sig frem på maven eller kravle efter sneglen.
Explore & More Follow-bee fra Skip Hop: Bien kører rundt på gulvet, mens den snurrer, blinker og spiller musik. Baby motiveres til at kravle efter den sjove bi. Bien har sensorer og bevæger sig efter sine omgivelser.
Skrevet af:

Annette Saxtorph
Kiropraktor med speciale i babyer og børn
Andre indlæg fra Annette